Lidovci: Výběr ředitele ČT má být do změny systému mediálních rad pozastaven

Praha - Po podzimních parlamentních volbách se lidovci chystají oslovit Sněmovnu se změnou systému volby mediálních rad a změnou kompetencí ředitelů veřejnoprávních médií. Lidovci tak reagují na otevřený dopis stovky českých osobností, jež vyzývají politiky, aby v roce dvacátého výročí demokratických změn v ČR přestali přehlížet podle nich skandální chování a jednání Rady České televize a přispěli ke zrušení nereprezentativního výběrového řízení na místo generálního ředitele ČT.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda dnes prohlásil, že zákon by měl být změněn tak, aby obsahoval konkrétní výčet respektovaných organizací, institucí a politických stran, které budou mít právo přímo nominovat své zástupce do mediálních rad. Jen tak podle Svobody může skončit vláda politických stran nad procesem výběru členů do Rad České televize a Českého rozhlasu. Podle lidovců by měl být do doby změny zákona pozastaven výběr nového ředitele České televize.

Svoboda si je vědom toho, že do předčasných voleb už Sněmovna žádné rozhodnutí neudělá. Proto je podle něj třeba vyčkat. Návrh Strany zelených, který v pondělí probere vláda a který obsahuje změnu systému volby, považuje Svoboda za předvolební výkřik.

Reportáž Jany Čermákové a Ziny Plchové (zdroj: ČT24)

Své členy by mohly nominovat například odbory

Svůj návrh „opsali“ lidovci od Němců. Svoboda uvedl, že do rad by podle jeho názoru mohli své členy nominovat například odbory, Svaz města a obcí, Biskupská konference a také parlamentní strany. „Generální ředitel České televize a Českého rozhlasu bude volen těmito radami a jeho odvolání bude možné jen na základě rozhodnutí soudu, pokud ve výkonu své funkce poruší zákon,“ uvedl Svoboda s tím, že šéfové veřejnoprávních médií tak nikomu nebudou muset „leštit kliky“.


Lidovci zveřejněním plánu změny zákona reagují na středeční výzvu stovky českých osobností na přerušení výběru ředitele České televize a změnu systému volby mediálních rad. Signatáři v otevřeném dopisu vyzývali politiky, aby v roce dvacátého výročí demokratických změn v ČR přestali přehlížet podle nich skandální chování a jednání Rady České televize a přispěli svým veřejným odmítnutím ke zrušení nereprezentativního výběrového řízení na místo generálního ředitele ČT, kterým Rada ČT údajně jen pokračuje v záměru obsadit tuto funkci předem dohodnutým člověkem.

Otevřený dopis podepsalo 100 českých osobností

Mezi signatáři výzvy jsou například Zdeněk Svěrák, Jiří Krejčík, Juraj Herz, Hana Hegerová, Věra Chytilová, Ludvík Vaculík, Olga Sommerová, Jan Svěrák, Petra Procházková, Fero Fenič, Břetislav Rychlík, Jiří Stránský, Daniela Fischerová, Eva Salzmannová, Jiří Žáček nebo Filmový a televizní svaz (FITES), Asociace režisérů a scénáristů (ARAS), představitelé Rady uměleckých obcí, PEN klubu, Obce spisovatelů, signatářů Charty 77 a další.

Dle signatářů Rada ČT, až na čestné výjimky, prý dávno není zástupcem a orgánem veřejnosti, ale seskupením lobbistů bránícím své osobní zájmy nebo zájmy politických stran, které je do této pozice delegovaly. Profesní a odborné složení Rady dokazuje, že nezastupují skutečnou vůli ani přirozené většiny občanů země, kteří jsou povinni platit provoz ČT svými koncesionářskými poplatky, konstatují signatáři.

„Rada ČT přehlíží, či přímo kryje šokující množství skandálů. Od tristního stavu programu, přes ekonomické podvody po nárůst naprosto nekvalifikovaných lidí v managementu současné České televize. Lidí mnohdy spojených s totalitním režimem, jeho bezpečnostními složkami, lidí bez jakékoliv kvalifikace či praxe v tak komplikovaném a náročném oboru,“ stojí dále v prohlášení.

Signatářům se nelíbí ani proces výběru generálního ředitele ČT

Signatáři se opírají i do procesu výběru generálního ředitele ČT a jsou podle svých slov šokováni tím, jak na základě dvou stránek textu Rada ČT vybírá ředitele instituce se sedmimiliardovým rozpočtem, nesmírnou mocí a především odpovědností. Instituce, která je placena občany, má sloužit veřejnosti a být tedy jakousi „vlajkovou lodí“ demokracie, míní signatáři.

Mediální experti ODS i ČSSD názor signatářů nesdílejí

Rada České televize názor signatářů odmítá a o zrušení volby plánované na příští středu neuvažuje."Myslíte si, že kdybychom teď našli nějaký důvod a
zrušili výběrové řízení, vypsali nové, že potom to všechno půjde jako po růžovém obláčku? Já si to nemyslím," konstatoval předseda Rady ČT Jiří Baumruk.

K signatářům výzvy se staví odmítavě exministr kultury Vítězslav Jandák z ČSSD. „Myslím, že i přes to, že je Rada volena politiky, tak si vždycky dělá, co chce. Chová se tedy nezávisle. Nechci se nikoho dotknout, ale iniciativa signatářů je podle mého názoru pouze tendenční záležitostí,“ řekl Jandák.

Jak uvedl mediální expert a poslanec za ODS Petr Pleva, prosadit nějakou změnu před současnou volbou je nemožné. Pleva dále prohlásil, že stávající způsob volby generálního ředitele ČT je standardní i v jiných zemích. „Je obvyklé, že ředitele volí rada, vláda, nebo přímo ministr. Současný český způsob je vyhovující. Politické tlaky na členy Rady sice nelze nikdy vyloučit, na druhou stranu je však ani nikdo neprokázal,“ dodal Pleva.

Jiří Paroubek (ČSSD):

„My politici bychom měli zájem, aby tady nebylo nestabilní vedení ČT v předvolebním čase, takže apel nepřichází zrovna v tu nejvhodnější dobu.“

Petr Gandalovič (ODS):

„Já se přiznám, že neznám členy rady a rozhodně si myslím, že tyto pravomoci jsou v jejich rukou a politické strany by se k tomu neměly vyjadřovat.“

O křeslo ředitele České televize se v užším výběru uchází pět kandidátů. Vítěz musí získat nejméně deset hlasů od současných čtrnácti členů Rady. Pokud by nebyl zvolen nikdo, musela by Rada vypsat nové výběrové řízení.

  • Budova Českého rozhlasu zdroj: Český rozhlas http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/966/96583.jpg
  • Jan a Zdeněk Svěrákovi zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/511/51069.jpg
  • Česká televize autor: Veronika Pakanová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/352/35118.jpg
  • Jiří Baumruk autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/977/97671.jpg