Britský bulvární list prý nechával odposlouchávat tisíce známých lidí

Londýn - Británii zasáhla rozsáhlá aféra s odposlechy. Reportéři britského bulvárního listu News of the World nechávali odposlouchávat mobilní telefony tisícům celebrit, včetně politiků a sportovců. Šéfredaktorem bulváru byl v době této praxe Andy Coulson, který je nyní šéfem tiskového oddělení šéfa opozičních konzervativců Davida Camerona. Vedení Scotland Yardu oznámilo, že celou záležitost vyšetří. S odvoláním na policejní zdroje o aféře informoval list The Guardian.

Nedělní vydání News of the World je součástí konglomerátu News International tiskového magnáta Ruperta Murdocha, kterému patří v Británii také list The Times a další bulvár The Sun. Podle The Guardian zaplatil News International třem postiženým osobám na milion liber v rámci mimosoudních vyrovnání ve zjevné snaze vyhnout se publicitě.

Novináři z News of the World prý využívali soukromých vyšetřovatelů, aby „se ilegálně dostali k hovorům z mobilních telefonů veřejně známých lidí a získali nezákonný přístup k důvěrným osobním výdajům, včetně daňových přiznání a bankovních účtů“. „Terčem soukromých vyšetřovatelů byli ministři, poslanci, herci a sportovní hvězdy,“ napsal The Guardian. Podle jednoho policejního zdroje šlo o 2 000 až 3 000 mobilů.

Kauza odposlechů v Británii (zdroj: ČT24)

Odposlechy se prý týkaly například bývalého místopředsedy vlády Johna Prescotta, bývalé ministryně kultury Tessy Jowellové, nynějšího londýnského starosty Borise Johnsona, zpěváka George Michaela, herečky Gwyneth Paltrowové či modelky Elle MacPhersonové.

Policie slíbila ve vyšetřování důslednost

Mluvčí News International uvedl, že „v této chvíli je nevhodné záležitost komentovat“. Policie nejprve případ nekomentovala. Po propuknutí aféry ale šéf Scotland Yardu Paul Stephenson televizi Sky News řekl, že policie celou věc „důkladně vyšetří a bude případ sledovat, ať vyšetřování povede kamkoli“.

Cameronova mluvčí už ve středu večer uvedla, že šéf konzervativců nemá s nejnovější aférou problém, protože jde o období, kdy už Coulson v News of the World nebyl. Coulson však byl pryč v době jen jednoho případu mimosoudního vyrovnání - s fotbalovým funkcionářem Gordonem Taylorem, který dostal za mlčení údajně 700 000 liber (přes 21 milionů korun). The Guardian ovšem tvrdí, že praxe ilegálního získávání důvěrných informací byla v redakci bulváru běžně rozšířená už v době, kdy Coulson šéfredaktorem byl.

Aféra může poškodit konzervativce

Nicméně celá aféra zřejmě jen tak neskončí a mohla by prostřednictvím Coulsona uškodit konzervativcům, kteří mají stabilní velký náskok před vládními labouristy. Kromě policie se záležitostí bude zabývat i parlamentní výbor pro kulturu a média a není vyloučené, že předvolá k veřejným, televizí přenášeným slyšením některé účastníky aféry.

Bývalý šéfredaktor Murdochova nedělníku The Sunday Times Andrew Neil prohlásil, že jde o „jednu z největších mediálních afér moderní doby“. „Každý, kdo zná News of the World, ví, že se to dělo,“ uvedl Neil. Zpochybnil také, že by Coulson o této praxi nevěděl. „Jako šéfredaktor byl buď neschopný, nebo o všem věděl,“ prohlásil Neil. Na otázku, zda o tom věděl i Rupert Murdoch, Neil odpověděl: „To se nikdy nedovíme.“

  • Nový Scotland Yard autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/435/43471.jpg
  • David Cameron autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/902/90109.jpg
Vydáno pod