Staronovým šéfem ČT je Jiří Janeček

Praha - Česká televize má staronového generálního ředitele. Ve třetím kole volby byl v tajném hlasování Radou ČT zvolen Jiří Janeček, který získal potřebných deset hlasů. Veřejnoprávní televizi tak povede příštích šest let. Janeček je prvním generálním ředitelem ČT, kterému se podařilo obhájit mandát. Proti němu stála bývalá programová ředitelka TV Prima Jana Kasalová, která však získala jen tři hlasy. Ve hře bylo celkem pět kandidátů a radní měli vedle Janečka a Kasalové na výběr ještě mezi Janou Bobošíkovou, Hynkem Chudárkem a Radomírem Pekárkem.

V prvním kole volby získal Jiří Janeček 12 hlasů, Jana Kasalová osm, výkonný ředitel televize Óčko Hynek Chudárek pět hlasů a bývalý šéf projektu Barrandov TV Radomír Pekárek jeden hlas. Bývalá europoslankyně Jana Bobošíková naopak vyšla naprázdno.

Do druhého kola volby tak postoupil Janeček s Kasalovou, která ve svém slyšení před radou slibovala, že na Kavčí hory přiláká špičkové lidi ve svém oboru. Jenže pro zvolení bylo zapotřebí deset hlasů, a to se ani jednomu z kandidátů nepodařilo. Janečkovi chyběl jeden hlas, Kasalová dostala tři. Pokračovat se tak muselo třetím kolem, které nakonec rozhodlo. „Jsem člověk, který je zvyklý bojovat, tak jsem bojoval,“ řekl po znovuzvolení Janeček. 

Janeček: ČT čeká restrukturalizace

„Ekonomická situace je v tuto chvíli dobrá, ale počítáme s další restrukturalizací a optimalizací. Už jsem si z toho důvodu objednal specializovanou firmou, která nyní pracuje.“ řekl staronový generální ředitel ČT a zároveň nevyloučil propouštění na základě personálního auditu. Janeček chce také navázat přímý kontakt s diváky, určitým příkladem by mu měl být bývalý šéf Novy Vladimír Železný. S podobným nápadem šla do volby i neúspěšná kandidátka Jana Bobošíková.

Podle šéfa rady Jiřího Baumruka nešlo o jednoduchou volbu, rada prý vybírala ze silných kandidátů. „Rozdíl mezi kandidáty byl výrazný a dalo se tak předpokládat, že pokud někdo vyhraje, bude to Jiří Janeček,“ dodal přesto Baumruk.

Janeček se ještě před samotnou volbou prezentoval před čtrnáctičlennou Radou ČT mimo jiné tím, že za jeho éry veřejnoprávní televize hospodařila vyrovnaně a podle průzkumů se dočkala spokojenosti diváků. Zároveň prohlásil, že uplynulých šest let, kdy televizi vedl, bylo ve znamení stabilizace rozšiřování a zkvalitňování programů. Podle něj by se měl díky digitalizaci vyprofilovat program všech čtyř stanic ČT1, ČT2, ČT4 a ČT24. Česká televize by se měla více zaměřit na pořady pro mládež, publicistiku a podporu distribučních filmů.

Politici a umělci způsob volby kritizovali

Kvůli způsobu volby generálního ředitele se v minulém týdnu obrátilo na představitele nejvýznamnějších politických stran sto osobností domácího kulturního a veřejného života. Signatáři petice vyzvali politiky, aby přestali přehlížet podle nich skandální chování a jednání Rady ČT a přispěli svým veřejným odmítnutím ke zrušení nereprezentativního výběrového řízení, kterým Rada ČT údajně jen pokračuje v záměru obsadit tuto funkci předem dohodnutým člověkem. „Jsou nutné systémové změny v Radě. Na panu Janečkovi mi vadí hlavně poměrně děsivá personální politika - lidé, kterými se obklopuje. To má samozřejmě vliv na obsah, což je však to, za co si lidé platí,“ řekl jeden z iniciátorů petice, režisér Břetislav Rychlík. 

V souvislosti s volbou se hovořilo o osobním zájmu některých vrcholných českých politiků. „Já samozřejmě ty politiky osobně znám. Když jsme spolu hovořili ohledně volby, byly to soukromé záležitosti, nic oficiálního na ministerstvu či v budově ČT. Víte, já jsem docela rád, že mě politici nechtěli, protože kdyby mě chtěli a volba proběhla nějak jednoduše, tak by to byl signál, že jsem jim nějak podléhal či pomáhal. My jsme tady od toho, abychom popisovali stav věcí. Já jsem všem politikům říkal: Nemůžu být vaše PR agentura. Pokud uděláte chybu, tak my o ní informovat musíme,“ komentoval Janeček.

Kandidáti se do finální volby dostali celkem z 19 zájemců. Radní rozhodovali na základě kandidátských projektů, které museli uchazeči o ředitelský post prezentovat na veřejném zasedání.