Proti krádežím identity lze bojovat větší opatrností

Praha - Na internetu vzrůstá počet podvodů, jejichž cílem je krádež citlivých osobních informací zejména pro finanční prospěch. Online identita je spojena s hesly a dalšími citlivými údaji. Například k ověření totožnosti klienta banky se může používat pro přístup k účtu uživatelské jméno (identifikátor) a heslo nebo při placení kartou číslo kreditní karty a datum expirace. Tyto případy mají většinou charakter podvodu nebo záležitosti týkající se mezilidských vztahů, například msty bývalému partnerovi.

„Krádež identity může mít dvojí podobu. Buď (zloději) využívají osobní informace vztahující se k dané osobě, nebo využijí technologický přístup osoby a vystupují, jako by své konání realizovali z místa, kde je oběť,“ říká vedoucí oddělení informační kriminality z policejního prezídia Karel Kuchařík.

Velmi často je za krádežemi identity neopatrnost. „Velmi často lidé dělají zásadní chybu, že například používají stejná hesla na všechny různé služby… Pokud se útočník dostane k jednomu z hesel, tak se ho pokusí použít na více místech,“ varoval IT expert Jan Lodl.

Rozhovor s Janem Lodlem a Karlem Kuchaříkem ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Využívání cizí identity na internetu se rozmáhá i s rozvojem sociálních sítí typu Facebook. „Facebook často používají zloději kreditních karet k tomu, aby dohledali informace. Když někdo neopatrně napíše na Facebooku svoji adresu, to je přesně ten údaj, který zlodějům kreditních karet chybí, aby mohla být karta zneužita,“ upozornil Lodl.