Šéfa Českého rozhlasu Kasíka prý tlačí lobbisté k odchodu

Praha - Generální ředitel Českého rozhlasu (ČRo) Václav Kasík tvrdí, že na něj tlačí různí lobbisté, aby odešel, jinak prý bude odvolán. Podle něj tlak pochází z politických kruhů, odstoupit však nehodlá. Rada ČRo, která šéfa rozhlasu volí a odvolává, se podle svého šéfa Jiřího Floriana možná sejde už ve středu, tedy o týden dřív, než byl původní plán. Kasíkova tvrzení přinesl rozhovor pro dnešní Lidové noviny.

„Jednoznačně je to ale tlak politický, nemá to nic společného s jakoukoli jinou aktivitou,“ řekl novinám Kasík. Návštěvy lobbistů jsou podle něj nyní časté. „Za tento týden tři. Dokonce tady včera (v úterý) byli i fyzicky v rádiu,“ dodal.

Kasíkovo křeslo se podle deníku stalo součástí scénáře, který před volbou šéfa České televize zkonstruovaly špičky ODS a ČSSD. Funkci šéfa rozhlasu mohl dostat ředitel ČT Jiří Janeček, pokud by poslechl politiky a do čela televize znovu nekandidoval, píšou Lidové noviny. Janeček se ale rozhodl post obhajovat a ve středu se mu to podařilo.

Server Aktuálně.cz začátkem června napsal, že Kasík má být odvolán a nahrazen ředitelem Českého rozhlasu 6 Peterem Duhanem. Kasík to v novinovém rozhovoru odmítl komentovat s tím, že Duhan je momentálně na neschopence a bylo by z Kasíkovy strany nezdvořilé jakkoliv jeho jméno brát do úst. 

Václav Kasík:

„Já sám odstupovat nebudu. Nemám nejmenší důvod ve svém svědomí, který by mě k takovému kroku pohnal.“

Kasík se stal generálním ředitelem ČRo v červenci 1999, ve funkci byl potvrzen v květnu 2005 na dalších šest let. Většina členů Rady ČRo letos v březnu Kasíka vyzvala, aby zvážil odchod z funkce. Důvodem mělo být porušení zákona, jehož se podle radních Kasík dopustil tím, že před lety jmenoval Libora Křivku do funkce ředitele svého sekretariátu bez ověření jeho lustračního osvědčení. Kasík tehdy řekl, že nevidí pro rezignaci důvod.