Rada pro reklamu brojí proti sexismu v reklamě

Praha - Rada pro reklamu označila billboard jedné brněnské zastavárny za neetickou reklamu a majiteli doporučila její stažení. Svým rozhodnutím tak podpořila kampaň Nesehnutí "Proti sexismu v ulicích", jejímž cílem je upozornit na sexistické zobrazování žen a mužů v reklamách umístěných ve veřejném prostoru, které prostřednictvím genderových stereotypů působí diskriminačně. Sdružení Nesehnutí zahájilo v této souvislosti soutěž o sexistické prasátečko, tedy o nejvíce sexistickou reklamu, v které občané a občanky mohou nominovat urážlivé reklamy.

Arbitrážní komise Rady pro reklamu rozhodla, že zmíněná reklama je neetická. „Ve shodě se všemi předchozími rozhodnutími v obdobných kauzách trvá Arbitrážní komise konzistentně na principu přijatelnosti nahoty pouze v kontextu a relevanci k produktu, který je předmětem této komunikace. Jiné použití nahoty je urážlivé a velmi pravděpodobně vyprovokuje stížnosti, které i v tomto případě Arbitrážní komise řeší. Reklama je v kolizi se základními požadavky na etiku. Arbitrážní komise prohlásila reklamu za závadnou a doporučuje zadavateli reklamní kampaň ukončit,“ uvádí se ve vyjádření rady.

Bývalý šéf rady Jiří Mikeš z katedry komerčních komunikací VŠE se stanoviskem souhlasí a protesty jsou podle něj oprávněné. „Problém je, že Češi jsou velice tolerantní k erotickým námětům. Máme pověst v Evropě vůbec nejvolnější země z tohoto pohledu. Protože evropský trh je jednotný trh, musíme přecházet na etiku, která je platná zvláště na západ od nás,“ uvedl Mikeš.

Rozhovor s Jiřím Mikešem (zdroj: ČT24)

Zastavárna podle vyjádření mluvčího reklamu nestáhne. „Odpovědný je živnostenský úřad a ten si vyžádá od Rady pro reklamu nález. Nález je jasný: je to neetické. Pak ten živnostenský úřad může dát pokutu,“ upozornil Mikeš.

Podle Mikeše je sexistické užívání žen v reklamě problémem nejen českým. „Boj proti takovému používání žen v reklamě je celoevropský,“ a protesty proti tomuto fenoménu považuje za správné: „Žena by neměla být jakýmsi objektem,“ řekl Mikeš.

Vydáno pod