Krkonošská Černá hora vypne analog na konci srpna

Hradec Králové - Změny spojené s digitalizací vysílání se brzy dotknou i obyvatel východních Čech. Blíží se totiž termín ukončení analogového šíření programu ČT2 z krkonošské Černé hory. Na uvolněném čtyřicátém kanálu diváci nově naladí digitální multiplex České televize. Blížící se konec analogového vysílání programu, který je naplánován na 31. srpna, divákům značí symbol složený ze čtyř čtverců v pravém dolním rohu obrazovky.

„Na stejném kmitočtu bude ihned zahájeno digitální vysílání veřejnoprávního multiplexu, který zahrnuje všechny čtyři programy České televize,“ přibližuje ředitel techniky ČT Rudolf Pop. Příležitost sledovat Českou televizi v digitální kvalitě budou mít nově obyvatelé většiny území Královéhradeckého kraje, ale částečně také diváci z kraje Pardubického, Středočeského či ze Semilska a Jablonecka.

Digitální zemské vysílání je možné přijímat buď uzpůsobeným televizorem, nebo použitím set-top-boxu. Alternativou je pak vysílání satelitní. Lidé, kteří zatím nehodlají investovat do nových zařízení, ale druhý program na konci srpna ztratit nechtějí, mohou zkusit otočit anténu na jiný vysílač - zejména na Krásné na Chrudimsku. Je to však řešení dočasné. Podle Popa totiž bude analogové vysílání zajištěno pouze do června 2011.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Více o digitalizaci ČT naleznete v internetovém speciálu www.digict.cz, na teletextu ČT1, strana 650, v časopisu ČT+ a na horké lince digitalizace Diváckého centra ČT, telefon 261 13 74 74, denně od 7:30 do 20:00 hodin.