Nové studio ČT v Brně kvůli potížím s pozemky v Bosonohách nebude

Brno - Plánované nové studio České televize v Brně za více než 600 milionů korun nakonec nebude stát v Brně-Bosonohách, jak veřejnoprávní televize oznámila loni v prosinci. Důvodem jsou potíže s výkupem pozemků pro stavbu. O nových pozemcích by se mělo rozhodnout do konce srpna. Termín dokončení studia ve druhé polovině roku 2013 ale stále platí, nezměnil se a je závazný.

Najít nový pozemek by nemělo být komplikované - díky současné hospodářské krizi je na realitním trhu větší nabídka vhodných lokalit pro výstavbu studia.  

V souvislosti s neúspěšným jednáním o výkup pozemků musela Česká televize zrušit i výběrové řízení na zhotovitele projektu ke stavbě. Důvodem je, že zadání soutěže vycházelo z podmínek, které nabízel právě pozemek v Bosonohách, na němž se mělo stavět „na zelené louce“. Pozemek a jeho vybavení se nyní ale zcela jistě změní. Nové výběrové řízení zatím vypsáno nebylo, neboť je vázáno právě na konkrétní pozemky.

Nové studio zabere zhruba 15 000 metrů čtverečních. Nyní sídlí televize ve dvou budovách v centru města, dispozičně ale ne zcela vyhovují potřebám ČT. Budovy pocházejí z první republiky a dosud nebyly celkově rekonstruovány. Budova Typos v Jezuitské ulici byla původně bytovým domem a prostory v suterénu, kde je nyní studio, bývaly tančírnou. Budova v Běhounské ulici sloužila dříve jako banka. Dále má ČT ještě sklady a garáže v Židenicích. Všechny budovy by ČT chtěla prodat a z výtěžku uhradit část nákladů na výstavbu nového sídla.

Televize v minulosti usilovala o areál bývalých Jaselských kasáren poblíž centra Brna, v nichž se natáčel seriál Četnické humoresky. Nakonec si to ale kvůli vysoké ceně a nevyjasněným vlastnickým poměrům rozmyslela. V úvahu také dříve jako náhradní varianta přicházelo umístění studia v brněnské části Žebětín.