Rada ČRo se zřejmě pokusí odvolat Kasíka

Praha - Dnes se od 14 hodin mimořádně schází Rada Českého rozhlasu. Podle informací iniciativ Nechceme přeladit, ProWave a Gorily On-line, které patří ke kritikům rady, je jediným bodem zasedání návrh na odvolání generálního ředitele ČRo Václava Kasíka. Informaci již potvrdila místopředsedkyně a mluvčí rady Dana Jaklová, která uvedla, že situaci, která se týká šéfa rozhlasu, rada považuje za vážnou. Sám Kasík pro Českou televizi uvedl, že jeho odvolání je velice pravděpodobné.

„Některé radní k tomu vede přesvědčení, které trvá už přes dva roky, ale já do jejich hlav nevidím, na základě čeho usoudili, že by bylo vhodné, abych odešel. Oni mi to třeba někdy řeknou,“ uvažuje Kasík. Přitom přiznává, že případné odvolání nemusí být bezdůvodné: „Nakonec těch důvodů může být mnoho, protože v tak velikánské instituci, při tolika rozhodnutích, se vám jistě podaří udělat i chybu.“

Podle sdělení iniciativ rada vyhlásila mimořádné zasedání minulý pátek. V tento den Kasík v rozhovoru pro Lidové noviny mimo jiné uvedl, že různí lobbisté tlačí na jeho odchod, jinak prý bude odvolán. „Ačkoliv Rada ČRo nezveřejnila program mimořádného zasedání, podle našich informací má narychlo svolané jednání posloužit jedinému účelu - a to zmíněnému odvolání Václava Kasíka z funkce. Rychlost, s jakou se rada snaží generálního ředitele odvolat, vyvolává pochybnosti o motivech jejích členů,“ uvádí tisková zpráva iniciativ.

„Mimořádné jednání rady se nesvolává proto, aby se řediteli dávaly nějaké odměny, takže to svědčí zřejmě o tom, že rada získala jeden hlas, který jí chyběl k odvolání Václava Kasíka,“ řekl mediální expert Jan Potůček.

Šéfem ČRo by se mohl stát Medek nebo Duhan

Kasík v rozhovoru poznamenal, že tlak na jeho odvolání pramení z politických kruhů. Podle deníku E15 by měl Kasíka v případě jeho odvolání alespoň dočasně nahradit programový ředitel Richard Medek, v úvahu prý připadá i ředitel Českého rozhlasu 6 Peter Duhan. 

Kasík se stal generálním ředitelem ČRo v červenci 1999, ve funkci byl potvrzen v květnu 2005 na dalších šest let. Šest členů Rady ČRo - tedy většina - letos v březnu Kasíka vyzvala, aby zvážil odchod z funkce. Důvodem mělo být porušení zákona, jehož se podle radních dopustil tím, že před lety jmenoval Libora Křivku do funkce ředitele svého sekretariátu bez ověření jeho lustračního osvědčení. „Pan Křivka tvrdí, že je tam neoprávněně, nicméně tam je veden a tím pádem nesplňoval zákonnou podmínku čistého lustračního osvědčení,“ dodal Potůček.

Kasík uzavřel nevýhodnou smlouvu, radě se to nelíbí

K odvolání existuje důvodová zpráva, kterou vypracovala Rada Českého rozhlasu. Má celkem osm důvodů, proč by Kasík neměl být nadále ředitelem. Mimo jiné je v ní pochybení kvůli manažerce zpravodajství Barboře Tachecí nebo předražená rekonstrukce budovy na Vinohradské ulici.

Třecích ploch mezi Kasíkem a radou je víc. Například smlouva s právníkem Jiřím Kratochvílem, který měl na starosti prodej rekreačního objektu rozhlasu v Peci pod Sněžkou. Radní Kasíkovi kvůli smlouvě, na jejímž základě Kratochvíl inkasoval přes 800 tisíc korun, dokonce škrtli odměny.

„Tam šlo o to, že byly vynaloženy neúměrné finanční prostředky a bylo dosaženo prakticky nulového výsledku,“ řekl předseda Rady ČRo Jiří Florian. „Všichni víme, jak jsou právní služby u nás drahé a výsledek bývá ne vždy zaručen. Bylo to podle standardních právních tarifů,“ dodal k celé záležitosti Kasík.

Rada má devět členů, v současné době je jich ale jenom osm. K odvolání generálního ředitele je zapotřebí šest hlasů.

Vydáno pod