Údajné počítačové piráty soud zprostil obžaloby

Praha - Obvodní soud pro Prahu 8 dnes zprostil obžaloby trojici mladíků za provozování serveru s nelegálními filmy a hudebními nahrávkami. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce, který požadoval podmíněný trest, si nechal osmidenní lhůtu pro odvolání a podle slov protistrany se určitě odvolá. Trojice byla odsouzena trestním příkazem k ročnímu podmíněnému trestu, s rozhodnutím však nesouhlasili, proto se případem zabýval soud. V budově Akademie věd údajně měli provozovat nelegální server s hudbou, filmy a hrami a způsobit měli škodu asi 35 milionů korun.

„Obžaloba byla podána důvodně,“ řekl soudce Ivo Skoupý v odůvodnění rozsudku. Obžalobě ale vytknul, že v popisu skutku nespecifikuje, o jaká konkrétní díla šlo a které subjekty vlastnily autorská práva. „Bylo prokázáno, že se skutek stal,“ dodal Skoupý. Podle něj se ale neprokázalo, že jej spáchali právě obžalovaní.

Podle soudce ani jeden z důkazů nepotvrdil stoprocentně vinu tří mužů. V posudku je jednoznačných závěrů minimum. Klíčový svědek vypovídající proti obžalovaným měl navíc informace zprostředkované, vypovídal na základě zjištění spolupracovníka z Londýna, který u soudu nebyl.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Počítače policisté objevili v Ústavu termomechaniky, v prostorách pronajatých soukromou firmou. Mladíky pak obvinili z vytvoření nelegální sítě filmů. Některé z nich se ještě ani neobjevily v kinech. „Takto rychlé sítě v komerční sféře vůbec nejsou poskytovány,“ upozornil soudní znalec v oboru výpočetní techniky Jan Berger.

Obžalovaní vinu odmítali

Obžalovaným hrozil až dvouletý trest nebo pokuta, přesto se necítili vinni. Dva z nich odmítli vypovídat, třetí tvrdí, že zbylé dva nezná.

Podle Markéty Prchalové z České protipirátské unie jde o první případ porušení autorských práv, který se dostal až před soud. V boji proti počítačovému pirátství se přitvrzuje po celé Evropě. Švédský soud před nedávnem odsoudil provozovatele podobného portálu k ročnímu vězení a pokutě v přepočtu 70 milionů korun.

Vydáno pod