Odvolaný šéf ČRo Kasík: Křídlo radních mělo pokyny od ODS

Praha - Ve středu odvolaný generální ředitel Českého rozhlasu (ČRo) Václav Kasík v Událostech, komentářích řekl, že část členů Rady Českého rozhlasu orientovaná na Občanskou demokratickou stranu měla ke svému postoji pokyny požadující Kasíkovo odvolání. Kasíka ve středu osmičlenný sbor radních odvolal potřebným počtem šesti hlasů. Členové Rady Českého rozhlasu politický nátlak odmítají.

„Samozřejmě, že ODS a ČSSD mají z politických stran největší vliv na naše radní. A podle toho, jak se radní, kteří představují křídlo ODS, chovali, je jasné, že měli nějaké pokyny,“ uvedl Kasík s tím, že měl dlouhodobě potíže s radními navázanými na občanskou demokracii.

Rada ČRo jakýkoli politický tlak odmítá. „Já osobně jsem nebyla svědkem žádných politických tlaků,“ řekla radní Marie Ptáčková, která během dnešní mimořádné schůze stála na straně odvolaného ředitele. O politickém tlaku pochybuje i mediální analytik Jan Zilvar: „Nemyslím si, že vznikl reálný politický tlak, spíš je nešťastná forma a metoda, jakou k odvolání došlo.“

Tachecí věčným jablkem sváru

Jedním z důvodů, proč byl Kasík odvolán, bylo nepopulární působení Barbory Tachecí v čele Českého rozhlasu Radiožurnálu na přelomu let 2007 a 2008. Kasík se jí však v dnešním televizním vystoupení zastal. „Poslechovost na základě kroků Báry Tachecí je obrovská.“

Předseda Rady ČRo Jiří Florian však upozornil, že zájem posluchačů o veřejnoprávní rozhlas vzrostl až v tomto roce. „V lednu 2008 Barbora Tachecí spustila změny bez jakékoli konzultace. Byla to ostuda kolosálního rozsahu,“ dodal Florian.

Vydáno pod