Rada ČRo zhodnotí rekonstrukci budovy na Vinohradech

Praha - Rada Českého rozhlasu dnes zhodnotí údajně předraženou rekonstrukci historické budovy na Vinohradské třídě v Praze. Radní také začnou hledat nového generálního ředitele. Václava Kasíka totiž minulý týden odvolali mimo jiné i kvůli rekonstrukci domu veřejnoprávního média.

V polovině července se Český rozhlas oficiálně vrátil do zrekonstruované historické budovy na Vinohradské třídě v Praze. Opravy se řídily podle dobových fotek a plánů ze 30. let. Dům teď má svou původní funkcionalistickou tvář, a protože je památkově chráněný, zůstala mu historická americká okna i slavný páternoster.

Víc než půlmiliardovou investici si zaplatil rozhlas z větší části sám, asi desetinou přispělo ministerstvo kultury. Podle rady rozhlasu byla ale rekonstrukce moc drahá. Nejen proto byl minulou středu odvolán generální ředitel Václav Kasík. Dalšími důvody byla třeba kauza vedoucího sekretariátu, který neměl lustrační osvědčení, nebo manažerské pochybení v případu bývalé ředitelky zpravodajtsví Barbory Tachecí.

Rada Českého rozhlasu se sejde na schůzi (zdroj: ČT24)

Kasík si ale myslí, že důvody odvolání nemají oporu v zákoně, a dokonce naznačil, že by za jeho odvoláním mohly být politické zájmy. „Samozřejmě že ODS, ale i ČSSD mají neobyčejný vliv na naše radní. Podle toho, jak se radní, kteří představují křídlo ODS chovali, je mi jasné, že měli nějaké pokyny,“ řekl Kasík, jenž si chce nechat udělat právní analýzu svého odvolání. Rozhlas teď vede programový ředitel Richard Medek, výběrové řízení na nového ředitele má být do tří měsíců.

Václav Kasík
Zdroj: ČT24