Česká televize pokračuje v digitalizaci. Na řadě jsou Ještěd a Mezivrata

Liberec - Počínaje dnešním dnem začíná digitální zemské vysílání veřejnoprávního multiplexu ze stanoviště Votice-Mezivrata. V noci na 1. srpna na vysílači Liberec-Ještěd skončí analogové zemské vysílání ČT2 a nahradí ho taktéž digitální zemské vysílání všech čtyř programů České televize. Po spuštění těchto vysílačů bude digitální zemské vysílání České televize dostupné bezmála 70 % obyvatelstva České republiky a pokryje více než 67 % území státu.

Signál DVB-T na 53. kanálu ze stanoviště Votice-Mezivrata pokryje části Benešovska a Táborska. Na vysílači Liberec-Ještěd proběhne přechod od analogového k digitálnímu zemskému vysílání „střihem“. Nejdříve těsně před půlnocí definitivně skončí analogové zemské vysílání ČT2 a krátce poté začne na uvolněném 43. kanálu digitální zemské vysílání veřejnoprávního multiplexu. Tento signál DVB-T bude dostupný v Libereckém kraji a částech Mladoboleslavska, Nymburska a Mělnicka.

Diváci přijímající ČT2 analogově z vysílače Liberec-Ještěd už od začátku června 2009 snadno rozeznají, že ladí signál, jehož vypnutí se blíží. Na nutný přechod na digitální příjem je upozorňují grafické prvky vložené přímo do obrazu druhého programu České televize. Od 8. června je to známý piktogram v podobě čtyř čtverečků v pravém spodním rohu obrazovky a od 7. července navíc i textová lišta s bližšími informacemi. Od stejného data je rovněž jen do analogového zemského vysílání ČT2 z Ještědu zařazován několikrát denně speciální spot.

Diváci, kteří i po 31. červenci 2009 uvidí na ČT2 piktogram, přijímají analogové zemské vysílání dvojky z vysílače Trutnov-Černá hora, které skončí v noci na 1. září 2009. Vzápětí ho pak na 40. kanálu nahradí digitální zemské vysílání všech programů České televize.

Příjmové podmínky jsou vždy jiné a záleží na konkrétním místě. Ve většině případů stačí k příjmu digitálního signálu set-top box. Někteří lidé musejí udělat navíc úpravu anténního systému. „Pak je určitá skupina lidí, okolo 3 %, která i potom potřebuje zásah servisních organizací nebo anténářů,“ upozornil koordinátor digitalizace České televize Pavel Hanuš.

„Dobrý způsob, jak poznat, jestli signál bude přijatelný, je podívat se v analogovém vysílání na teletext. Jestli dobře chodí, tak lze očekávat, že i digitální příjem by mohl být dobrý,“ nastínil systémový inženýr České televize Karel Moulík.

Vše o digitalizaci České televize najdete na internetovém speciálu, na teletextu ČT1 (strana 650), na stránkách časopisu ČT+ nebo v Diváckém centru ČT na horké lince digitalizace 261 13 74 74.

Set-top box
Zdroj: ČT24