RTA začne do roka s celoplošným digitálním vysíláním

Praha - Regionální televizní agentura (RTA) začne nejpozději do roka vysílat celoplošně v rámci jednoho z digitálních multiplexů. Licenci k celoplošnému zemskému digitálnímu vysílání dostala RTA od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na jejím posledním zasedání, které skončilo tuto středu, jako kompenzační. "Vysílat začneme nejpozději do 365 dnů od nabytí platnosti licence, a to v takovém multiplexu, který nám nabídne nejlepší podmínky," uvedl Berka.

RTA je jednou z šesti televizních stanic, které získaly licenci pro nastupující digitální zemské vysílání v dubnu 2006. Vinou následných soudních sporů ale nové stanice o licence přišly, nárok na ně získaly opět novelou mediálních zákonů, která vstoupila v platnost letos v lednu. Kromě RTA se to týkalo stanic Óčko, Z1, Febio TV, TV Barrandov a TV Pohoda.

Dceřiná společnost RTA s názvem EBD, která vysílá kanál TV7, kompenzační licenci pro celoplošné digitální zemské vysílání od RRTV získala již dříve. Na takovou licenci mají nárok regionální televizní stanice, které nyní analogově vysílají na sdílených kmitočtech s Primou, pokud tyto regionální televize vytvoří společnou síť pokrývající svým signálem minimálně třetinu obyvatel České republiky.

Nyní TV7 pokrývá pět regionů ze studií v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Ostravě a Zlíně. Zatím se však EBD nedohodla s provozovatelem multiplexu 3 Czech Digital Group (CDG), takže TV7 digitálně nevysílá. 

Podmínkou pro udělení této celoplošné licence je souhlas s Technickým plánem přechodu a závazek, že se tyto regionální stanice dobrovolně vzdají svých současných analogových kmitočtů.

Vydáno pod