Ve Venezuele oněmí 34 rozhlasových stanic

Caracas - Venezuelská vláda nařídila 34 rozhlasovým stanicím, aby ukončily činnost. V sobotu jich příkazu uposlechlo 13 a další by měly následovat v příštích dnech. Oficiálním důvodem, proč musí rádia skončit, je porušení licenčních podmínek. Venezuelský prezident Hugo Chávez k tomu řekl, že nařízení je součástí snah učinit vysílání demokratičtější. Kritici ale uzavření rádií považují za jasný útok na svobodu slova.

Chávez trvá na tom, že nařízení je posunem vpřed. „My jsme žádné rádio nezavřeli, postupovali jsme podle zákona. Objevili jsme několik rozhlasových stanic, které fungovaly za hranicí zákona. Teď budou patřit lidem, a ne buržoazii,“ zdůraznil socialisticky orientovaný prezident.

Chávezovi stoupenci uvedli, že vedou „mediální válku“ proti soukromým zpravodajským společnostem. V minulých dnech odsoudili údajnou novou ofenzivu, do které prý přešla venezuelská soukromá média spolu s médii zahraničními. Cílem těchto zpravodajských kanálů je podle Chávezových lidí diskreditovat Venezuelu.

Chávezova rozhodnutí sklidila již v minulosti vlnu kritiky. Ve své snaze přebudovat Venezuelu na socialistický stát 21. století již nechal znárodnit třeba ropné společnosti, cementárny či firmy působící v sektoru rozvodných sítí včetně telekomunikací.

„Teď berou prostor venezuelským disidentům,“ zdůraznil v rozhovoru pro soukromou kabelovou televizi RCTV šéf venezuelské Národní rady žurnalistů William Echeverría. Majitelé rádií prý neměli možnost se proti nařízení nijak bránit.

„Tato vláda se ukázala jako vláda právních břídilů,“ řekl ve vysílání televizní stanice Globovision TV Juan Carlos Caldera z opoziční politické strany Primero Justicia. Starosta Caracasu Antonio Ledezma, který je rovněž příslušníkem opozice, vyzval obyvatele, aby proti nucenému zavírání rádií vyrazili protestovat do ulic.