Komunikační službě Skype hrozí zánik

Praha - Komunikační služba Skype, kterou používají stovky milionů lidí po celém světě, možná přestane fungovat. Společnost eBay, která Skype vlastní, je totiž v soudním sporu s jeho zakladateli, firmou Joltid. Právě Švédové, kteří původně Skype vlastnili, nařkli Američany, že zasahují do původní technologie, a to bez jejich povolení.

Společnost eBay už sice vyvíjí alternativní software, jeho úspěch však není zaručen. „Tento vývoj nemusí být úspěšný, může mít za následek ztrátu funkčnosti, může znamenat ztrátu zákazníků. A v každém případě bude drahý,“ stojí v prohlášení eBay.

Příznivci Skype ale věří, že jejich komunikace po síti nezanikne a že se celý spor vyřeší smírem. Podle Romana Gazdíka z internetového serveru Aktuálně.cz by se tak mohlo stát už koncem tohoto roku.

Boje o komunikaci po internetu by podle expertů mohl využít softwarový gigant Microsoft. Zástupci českého Microsoftu však odmítli budoucí plány společnosti komentovat. V Česku po Skypu oficiálně komunikují asi tři miliony lidí. Skutečných uživatelů je ale méně.

Internetová služba Skype možná skončí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod