Podzim v ČT: Duety hvězd i speciální Otázky Václava Moravce

Praha - Dokumenty s tematikou roku 1989 a pádu komunistického režimu ve východní Evropě mají být hlavním podzimním tahákem České televize. Dokumentární cyklus dvacítky českých a zahraničních snímků nese název Rok svobody. Zábavě v České televizi bude na podzim vévodit soutěž pěveckých dvojic nazvaná Duety… když hvězdy zpívají. Česká televize chystá také několik nových vzdělávacích pořadů pro dospělé, děti a mládež. Nebude chybět ani řada filmových děl z koprodukční tvorby. Zpravodajská stanice ČT24 zase chystá speciální vysílání Otázek Václava Moravce z Afghánistánu, důkladně se bude věnovat i předčasným volbám. Dnes své podzimní programové schéma představilo vedení ČT na tiskové konferenci.

„Většina dokumentů bude zaměřena na události z listopadu 1989, mnohé se ještě připravují. Diváci uvidí mnoho premiér, i z dílny zahraničních tvůrců,“ řekla ředitelka programů ČT Kateřina Fričová. Dodala, že mezi dokumenty budou například snímky Nad hlavou hvězdy, srp a kladivo či Zajati v Angole.

Podle šéfdramaturgyně Centra vzdělávacích pořadů Aleny Müllerové se ČT věnuje tématu svobody od počátku letošního roku, a to například cyklem Proces H o vykonstruovaném soudu s demokratickou političkou Miladou Horákovou. Na podzim pak ČT v premiéře odvysílá deset dalších pořadů.

Rozhovor s Milanem Fridrichem a Václavem Myslíkem ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

ČT přichází s novými vzdělávacími pořady

Mezi novými projekty zaměřenými na vzdělávání budou například Dvaasemdesát jmen české historie, Služby v našich službách, Opera nás baví či Biblická pátrání. Děti se pak mohou těšit na animované seriály Krysáci či Inspektor Fousek na stopě.

ČT představí na podzim také desítku premiér z vlastní koprodukční distribuce. Mezi nimi budou například snímky Gympl, Divnovlásky, Karamazovi či Les mrtvých. Premiérově pak ČT uvede několik převzatých filmů jako například Goyovy přízraky, Katyň či Samaritánka. ČT nabídne také několik zahraničních dokumentů, například Konspirační teorie o 11. září, dále Hitler a Mussolini či Kamera na cestách: Milionářské bydlení.

Pořad Duety… když hvězdy zpívají startuje v říjnu

Autoři pěvecké soutěže věří, že by mohla mít podobný úspěch jako v minulosti taneční show StarDance. Duety vystartují na obrazovkách v říjnu. Páry, kterých bude celkem osm, bude tvořit vždy jeden profesionální zpěvák a známá osobnost, která profesionálně nezpívá. Každá dvojice bude vystupovat v klasických duetech a bude mít před sebou osm hudebních žánrů, mezi nimiž je kromě popu a rocku také soul, country či swing.

Pořadem diváky provedou moderátoři Tereza Kostková a Aleš Háma. Prozradit jména soutěžících vedení České televize dnes nechtělo. Hodnocení párů bude podobně jako při StarDance rozděleno mezi odbornou porotu a diváky.

Na podzim se uskuteční také finále ankety Kniha mého srdce, do něhož postoupilo 12 knih. Česká televize je všechny představí v krátkých dokumentech. Těšit se mohou i milovníci ženské krásy. Finále soutěže Miss České republiky bude přenášet televize 24. října.

Na plovárně se objeví Banderas a Malkovich

Na obrazovky se s novým školním rokem vrátí také Taxík, ve kterém nic netušící lidé nastupují do zdánlivě obyčejného taxíku, posléze ale zjistí, že jsou v televizním pořadu. Talk show Marka Ebena Na plovárně přinese další rozhovory s mnoha světovými i českými osobnostmi, jako je Antonio Banderas nebo John Malkovich, kteří byli letos na festivalu v Karlových Varech. Diváci nepřijdou ani o pořad Uvolněte se, prosím, kterým provází Jan Kraus. Česká televize nabídne i nový televizní retro seriál Vyprávěj, který mapuje ve čtyřech sériích historii rodiny Dvořákových od šedesátých let až po současnost.

Otázky Václava Moravce opět zavítají do Afghánistánu

Zkrátka nepřijdou ani diváci zpravodajské stanice ČT24. Už 30. srpna se mohou těšit na speciální Otázky Václava Moravce přímo z Afghánistánu. Nebude chybět ani speciální vysílání k předčasným volbám, které se uskuteční 9. a 10. října. Ve vysílání ČT24 se tak objeví všechny parlamentní i neparlamentní strany. Otázky Václava Moravce navštíví se svým speciálem sedm nejlidnatějších krajů ČR - od Jihočeského až po Moravskoslezský.

Ředitel zpravodajství Milan Fridrich upozornil, že velký důraz ve vysílání bude kladen i na návštěvu papeže Benedikta XVI., jenž zavítá do ČR koncem září. Chybět nebudou ani vzpomínkové reportáže a pořady k 20. výročí sametové revoluce.

  • Karamazovi autor: Mateusz Skalski, zdroj: www.karamazovi.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/186/18567.jpg
  • Herečka Tereza Kostková autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/791/79058.jpg
  • Na plovárně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/6/579.jpg
Vydáno pod