Noviny se v červnu kupovaly více, meziročně však ztrácí 8 procent

Praha - Prodej denního tisku v červnu oproti květnu o půl procenta vzrostl, v porovnání se stejným obdobím za loňský rok se však prodalo o 8,5 procenta novin méně. V průměru se za červen denně prodalo 1,351 milionu výtisků. Informovala o tom Unie vydavatelů s odvoláním na údaje Kanceláře ověřování nákladu ABC ČR s tím, že meziměsíční nárůst ovlivnily především vyšší prodeje deníků Aha!, Lidových novin a Blesku.

Neměnný zůstává prodej Hospodářských novin a Práva. U Mladé fronty Dnes a Deníků se meziměsíční pokles v červnu pohyboval okolo jednoho procenta.

Srovnání s loňským rokem ovlivnila letošní přeměna Šípu z deníku na týdeník. „Porovnáme-li prodej deníků bez Šípu v červnu 2009 se stejným měsícem roku 2008, činí pokles průměrného denního prodaného nákladu - 8,5 procenta,“ uvedla unie v tiskové zprávě. Podle ní to odpovídá poměru prodaného nákladu za první pololetí letos a loni a zároveň to znamená, že se rozdíl v prodeji proti předchozímu roku v letošním prvním pololetí více nezvyšuje.