„Vysoce rozlišená“ ČT? Zkušebně od podzimu, trvale od ZOH 2010

Praha - Česká televize spustí 31. srpna 2009 zkušební provoz svého satelitního digitálního vysílání ve vysokém rozlišení. Řádné HDTV vysílání na satelitu zahájí v roce 2010, kdy nabídne v plném vysokém rozlišení i Zimní olympijské hry Vancouver 2010. V první fázi bude ve vysokém rozlišení vysílat první program České televize. Po kanadské olympiádě se rozlišení rozšíří i na programy ČT2 a ČT4.

ČT HD, digitální satelitní vysílání ve vysokém rozlišení, nebude zpoplatněno. Bude dostupné s podmíněným přístupem na území České republiky, tedy prostřednictvím přístupové karty. Pro příjem ČT HD budou diváci potřebovat také vhodná přijímací zařízení a zobrazovač - satelitní parabolickou anténu s konvertorem, odpovídající satelitní set-top-box a televizor schopný reprodukovat vysílaný signál, nejlépe samozřejmě s plným rozlišením 1920 × 1080 bodů (tzv. Full HD).

Česká televize zahájila výrobu pořadů ve vysokém rozlišení již v minulých letech a objem postupně navyšuje. Nyní se jedná o desítky pořadů, zejména uměleckých či hudebních, a o tvorbu pro takzvaný Zlatý archiv. Na podzim 2009 ČT připravuje několik přímých přenosů v HD kvalitě. V HDTV vysílání nabídne například hudební soutěž Duety …když hvězdy zpívají.