Rada žádá televize o informace o pořadech k říjnovým volbám

Praha - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) si podle Lidových novin od všech tuzemských televizí vyžádala přehled pořadů, které chystají k říjnovým volbám. V dopise je požádala o informace, v jakých zpravodajských a publicistických relacích se televize budou volbami zabývat, jaké chystají předvolební diskuse, kde plánují prezentovat kandidáty či zda počítají třeba i s pozvánkami politických stran na předvolební mítinky. Předčasné volby do Poslanecké sněmovny se budou konat letos 9. a 10. října.

Radní zajímají názvy a vysílací časy pořadů i jak televize „redakčně zajistí“ zákonem vyžadovanou objektivitu a vyváženost. Na dopis odeslaný v závěru července chtějí odpověď do měsíce, tedy ještě v srpnu. 

„Nic takového jsme nikdy předtím neobdrželi,“ uvedla mluvčí Novy Michaela Fričová. Odpověď prý ale stanice chystá. Prima ji už poslala. „Radu jsme informovali v obecné rovině o typech pořadů, které v souvislosti s volbami připravujeme,“ řekla mluvčí Primy Jana Kocová.

„Není to direktivní nařízení, slouží jen k tomu, abychom si udělali představu o rozsahu, který budeme muset monitorovat, abychom po skončení voleb mohli napsat analýzu,“ řekla předsedkyně RRTV Kateřina Kalistová. Dodala, že povinnost sledovat vysílání kvůli hodnocení radě nakazuje zákon. 

Některé regionální televize míní, že rada nemá právo podobné informace požadovat. „V inkriminovaném dopise rada dokonce termínuje podání zprávy, které si vykládám jako jakési předběžné sebeudání, co a jak která stanice vyprodukuje k volbám,“ podotkl právní zástupce některých regionálních televizí Milan Brunclík.

  • Logo televize Nova autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/69/6877.jpg
  • Logo televize Prima zdroj: TV Prima http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/690/68914.jpg