Počet domén „eu“ mírně vzrostl. Češi jsou osmí

Brusel - Množství zaregistrovaných domén „eu“ dál roste, i když vlivem hospodářské krize pomaleji než dřív. V prvním čtvrtletí jejich množství překonalo hranici tří milionů; nejvíce registrací mají Němci, Čechům patří osmé místo. Od ledna do března přibylo více než 48 000 dalších registrací, což je nárůst o 1,6 procenta. Vyplývá to ze statistik organizace EURid, která má na starosti vedení rejstříku.

„Těžké ekonomické časy mají dopady na mnohé, včetně sektoru domén. Růst registrací byl o něco pomalejší v první čtvrtině roku 2009, avšak registrace 'eu' dál rostly,“ uvedl v hodnotící zprávě generální manažer EURid Marc Van Wesemael.

Podle údajů na stránkách organizace dnes ráno nicméně počet domén už opět klesl mírně pod tuto hranici. Zdaleka nejvíce registrací mají Němci - přes 900 000. V Česku to podle dat z dnešního dopoledne bylo přibližně 86 000, na Slovensku zhruba 19 000.

Evropská doména figuruje mezi desítkou nejpoužívanějších domén na světě. Jednoznačným lídrem žebříčku je co do počtu registrací doména „com“, kterých bylo v prvním čtvrtletí více než 80 milionů. Doména „cn“ na druhém místě výrazně ztrácí; množství registrací měla ve stejném době pod 14 miliony.