Novým generálním ředitelem ČTK bude Radim Hreha

Praha - Novým generálním ředitelem České tiskové kanceláře bude od října bývalý ředitel Slovenské televize Radim Hreha. Rozhodla o tom Rada ČTK, která vybírala mezi pěti uchazeči. Hreha ve funkci nahradí Milana Stibrala, který se rozhodl odejít na konci září do důchodu. Hreha, který dosud působí jako ředitel speciálních projektů společnosti KIT Digital, podle Valčákové zvítězil při hlasování sedmičlenné rady těsnou většinou jednoho hlasu. Odborník na digitalizaci a spoluzakladatel serveru Česká média řídil Slovenskou televizi v roce 2007. Před tím mimo jiné krátce působil v České televizi jako vedoucí sekretariátu generálního ředitele. Rodák z moravského Kyjova vystudoval Vysokou školu technickou v Košicích.

Do konce října chce nový generální ředitel podle svých slov provést audit smluvních závazků a pohledávek agentury a o měsíc později i interní audit archivu ČTK. „Je to způsob, jak se co nejdříve seznámit s prostředím agentury. Není v tom žádná podezíravost,“ podotkl. Dodal, že zásadní změny ve fungování ČTK nechystá. 

Do konce roku hodlá radě předložit střednědobý plán rozvoje agentury na roky 2010 až 2012. Ten by měl zahrnovat technologické, ekonomické a personální aspekty dalšího fungování ČTK. 

Výběrové řízení rada vyhlásila 15. června. Vedle Hrehy se tendru zúčastnil současný náměstek generálního ředitele ČTK Jiří Majstr, dále Jiří Hlaváček, Václav Novotný a Aleš Ptáček.

Stibral stál v čele ČTK 16 let

Dosavadní šéf ČTK Stibral (63) stojí v čele agentury od 9. června 1993 a do své funkce byl znovu zvolen v květnu 1999 a 2005. Jeho nynější šestileté funkční období mělo skončit za dva roky. Během jeho působení se veřejnoprávní agentura stala plně finančně nezávislou a nepobírá žádné dotace ze státního rozpočtu. 

ČTK je největší tiskovou agenturou v ČR. Denně vydá v průměru 700 textových zpráv, až 400 fotografií, deset videopříspěvků a kolem 50 zvukových záznamů. Má 16 domácích poboček a devět zahraničních a celkově zaměstnává 365 lidí. V loňském roce vykázala tržby 331 milionů korun a zisk 18,4 milionu Kč.

Vydáno pod