Střet zájmů? Rozhlasový radní udělal reportáž z Topolánkovy kampaně

Praha – Člen Rady Českého rozhlasu Antonín Zelenka doprovodil předsedu ODS Mirka Topolánka při jeho předvolební kampani Léto s Topolem. Jako reportér internetového zpravodajského serveru informoval čtenáře o jeho cestě po jižní Moravě. Zelenka, jenž dohlíží na chod veřejnoprávního rádia, spekulace o možném střetu zájmů razantně odmítá. Informoval o tom server Lidovky.cz.

Zelenka připravil z Topolánkovy cesty po Mikulově a okolí reportáž s názvem „Perný den s Mirkem Topolánkem“. Video se objevilo na webu Prvnízprávy.cz. Rozhlasový radní se například Topolánka ptá, zda zvládne jet na kole i při dešti nebo na co se při své cestě nejvíce těší. Předseda ODS se v reportáži podívá do vinného sklípku v Dolních Dunajovicích, setká se se svým přítelem Markem Dalíkem a zahraje si fotbal s mladými mikulovskými fotbalisty. Zároveň nezapomene zmínit své internetové stránky a profil na sociální síti Facebook.

Podle radního Zelenky se jedná o normální novinářskou práci. „Je to mapování jednoho dne Mirka Topolánka,“ řekl Lidovým novinám s tím, že server se bude zabývat všemi lídry politických stran.

Některé občanské iniciativy však spolupráci radních s komerčním sektorem vytýkají. „Je to v rozporu v paragrafem 5 zákona o Českém rozhlase,“ uvedlo sdružení Gorily on-line. Zelenka během svého působení v radě pracoval i v TV Barrandov jako vedoucí vydání zpravodajství a pro společnost UPC moderoval politickou diskuzi Duel. Mluvčí Rady ČRo Dana Jáklová zase byla redaktorkou internetového deníku Česká média.

„Když si přečtete zákon, který by mohl souhlasit s tím, že jde o střet zájmů, jde pouze o majetkové podíly účasti v médiích. Je to spekulace a dogma pana Kotrby a jeho spřízněných kolegů,“ vysvětlil Zelenka. Bývalý radní Štěpán Kotrba je právě jedním z kritiků současné rozhlasové rady. Ta ho při svém červencovém jednání, na němž byl odvolán generální ředitel Václav Kasík, nechala ze zasedání vyvést.

Právě Kasík upozornil, že část členů Rady ČRo orientovaná na Občanskou demokratickou stranu (Zelenka například působil v ODS do roku 2000) měla ke svému postoji pokyny požadující jeho odvolání. Členové Rady Českého rozhlasu politický nátlak odmítají.