ČT4 dostane pevné schéma a bude vysílat v HD kvalitě

Praha - Sportovní kanál České televize se po třech letech provozu dočká pevného programového schématu. Od podzimu chce vedení televize nabízet každý den od 18 hodin minimálně jeden přímý přenos, pevné denní doby budou vyhrazeny i magazínům a reprízám. Vedení ČT navíc oznámilo, že zimní olympijské hry ve Vancouveru odvysílá poprvé alespoň zčásti ve vysokém rozlišení HD.

Hlavní motivací pro vznik pevného schématu je fakt, že od ledna 2010 se má veškeré sportovní vysílání až na výjimky koncentrovat jen na kanál ČT4. „Je potřeba se posunout dál a první, co musíme udělat, je přijmout pevné schéma,“ uvedl Otakar Černý, šéfredaktor Redakce sportu ČT, na tiskové konferenci. Vysílání by mělo začínat v 8 hodin ráno záznamem z předchozího dne, během odpoledne reprízy vystřídají magazíny a od 18 hodin i přímé přenosy.

Česká televize má práva na Evropskou ligu

Přenosů může být během večera i několik, což se týká například čtvrtečních zápasů Evropské fotbalové ligy. ČT na ni zakoupila v očekávání postupu minimálně tří českých týmů práva, během jednoho dne smí ale odvysílat živě maximálně dva zápasy. Jako bonus za současné zakoupení práv na Evropskou ligu i Ligu mistrů prý navíc dostala televize i práva na páteční utkání Superpoháru mezi Barcelonou a Šachtarem Doněck.

Mnohem méně jasno je v tom, jak bude ČT pokrývat fotbalové mistrovství světa. „Model vysílání bude odvislý až od toho, jestli postoupí česká reprezentace, teprve poté budeme vědět,“ řekl komentátor Pavel Čapek. Kvůli vysoké ceně přenosových práv a programové kolizi s Eurosportem ČT vycouvala z dosavadního projektu německé bundesligy. „Přesto - rozsah vysílání ČT je unikátní, nevím, která jiná veřejnoprávní televize vysílá takové portfolio přenosů,“ řekl Čapek.

ZOH budou na dvou kanálech, v HD kvalitě a s velkým studiem

Sportovní přenosy i příští rok tu a tam zavítají i na druhý kanál. Své místo na ČT2 bude mít pondělní dohrávka fotbalové ligy i velká část vysílání ze zimních olympijských her ve Vancouveru. „Vancouver obsáhne dva programy, je to obvyklá praxe třeba i v Německu. Zároveň to bude vůbec první akce, kterou bude ČT vysílat ve standardu HD. To s sebou nese řadu změn, třeba i to, že budeme poprvé vysílat z jednoho velkého studia, ne jen z různých koutků,“ řekl novinářům šéfkomentátor Redakce sportu ČT Robert Záruba.

Zároveň očekává, že by v nadcházející sezoně mohl padnout i rekord ČT v počtu hokejových přímých přenosů. Podle jeho odhadu by jich mohlo být více než 180, to je zhruba o 40 víc než dosud.

  • Logo Evropské ligy zdroj: uefa.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/892/89113.jpg
  • Vancouver 2010 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/960/95958.jpg