Do sněmovny míří zákon, který umožní reklamu přímo v TV seriálech

Praha - Ve filmech či seriálech tuzemských televizí by se mohly jako reklama objevovat výrobky konkrétních značek. Počítá s tím novela zákona o audiovizuálních mediálních službách, kterou do poslanecké sněmovny zaslala vláda. Tímto převedením směrnice Evropské unie do české legislativy by se poslanci mohli zabývat ještě na zářijové schůzi. Je totiž navržena tak, aby mohla být schválena už v prvním čtení. Česká republika totiž musí směrnici přijmout do prosince.

Pokud se nová služba, takzvaný product placement, dočká schválení, mohly by se konkrétní výrobky objevovat jako přirozená součást děje ve filmech i seriálech. Divák by na tuto formu reklamy měl být upozorněn v titulcích. Výjimku v propagaci tvoří tabákové výrobky a léky na předpis. Reklama také nesmí být v pořadech pro děti. 

Regulovat by se mělo i vysílání na internetu. Platit by pro něj měla stejná pravidla, jaká platí nyní pro televize. Podle EU proto, aby televizní vysílání nebylo proti zatím neregulovanému videu na webu v nevýhodě a aby i na internetu byli spotřebitelé chráněni.

RRTV začne regulovat také internetové video
 
Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která dohlíží na televize a rádia, začne sledovat a regulovat i video na internetu. Při rozhodování by ale měla přihlížet k verdiktům komise, kterou si weboví vydavatelé ustavili.

Zda se poslanci zákonem budou zabývat, není úplně jasné. Před sebou mají pouze čtyřdenní schůzi, na které chtějí schválit především zákony vrácené Senátem či prezidentem a odklad státních maturit.