YouTube zpřístupní v Anglii desetitisíce hudebních klipů

Londýn - Internetový portál YouTube opět zpřístupní uživatelům v Británii desetitisíce hudebních klipů. Server je musel stáhnout letos v březnu, protože jeho mateřská firma Google odmítla vyplácet poplatky asociaci autorů PRS for Music. Nyní YouTube uvedl, že s asociací uzavřel smlouvu a bude jí platit paušálně. Podrobnosti dohody ale nebyly zveřejněny. Ředitel PRS Andrew Shaw pouze uvedl, že si řešení situace vyžádalo dlouhou dobu, protože jednání s YouTube bylo náročné. PRS for Music vybírá v Británii autorské poplatky za 60 000 členů, kteří skládají a vydávají písně.

YouTube a PRS for Music uvedly, že nakonec dospěly ke vzájemně přijatelné úmluvě. Paušální platba se vztahuje na období od letošního ledna do června 2012. Uživatelé díky tomu během několika dnů získají na internetu opět přístup ke klipům od velkých hudebních vydavatelství Universal Music, Sony Music a EMI a od tisíců malých nezávislých značek.

Spor mezi YouTube a britskou PRS poukázal na napětí mezi oblíbeným portálem a hudebním průmyslem. Klipy od Warner Music, světově třetí největší hudební společnosti, ale oficiálně na YouTube stále nejsou kvůli přetrvávající neshodě o platebních podmínkách.

Vydáno pod