Google digitalizuje knihy. Některé země unie jsou proti

Brusel - Postup Evropské unie k projektu Google Book Search, jenž na internetu umožňuje vyhledávat a číst v digitální podobě miliony knih, by dnes mohl dostat konkrétní podobu. Některé země unie se bojí, že projektem americká společnost porušuje autorská práva. Kvůli sporu se sejdou zástupci Evropské komise a držitelé autorských práv ke knihám.

Právo na informace na jedné straně, ochrana autorských práv na straně druhé. Spor, který provází projekt Google Books Search od samého začátku. „Není nutné tlumit autorská práva, ale jde o to, aby zde existoval právní rámec, který by umožňoval zveřejňování děl na internetu a trošku flexibilnější systém, než je dohadování se pouze s každým jednotlivým autorem nebo nakladatelstvím,“ řekl právník Daniel Mališ.

Odpůrci projektu tvrdí, že zveřejňování zdigitalizovaných knih mění autorský zákon a porušuje ten antimonopolní. V Americe už čelil Google kvůli zpřístupňování celých knih žalobě, ale nakonec se s majiteli práv dohodl na mimosoudním vyrování ve výši 125 milionů dolarů. „Část z toho by měla jít na náhradu toho soudního řízení, ale za podstatnou část by měl vzniknout jakýsi registr. Ten by měl fungovat tak, že si v něm člověk zadá určitou knihu a měl by se dostat k tomu, komu patří autorská práva,“ vysvětlil americký zpravodaj ČT Michal Kubal.

V registru by si navíc autoři a vydavatelé mohli díla přihlásit a dostávat kompenzace. Do 19. září má americké ministerstvo spravedlnosti sepsat, co přesně mu na projektu vadí, a předložit své argumenty federálnímu soudu, který se sporem bude zabývat začátkem října.

Google nabídl evropským autorům ústupky

Evropská komise jedná o Google Book Search (zdroj: ČT24)

Americká společnost Google dnes nabídla evropským autorům, jejichž knihy digitalizuje pro projekt Google Books, některé ústupky. Mluvčí Google Bill Echikson novinářům řekl, že společnost jmenuje dva speciální zástupce pro Evropu, z nichž jeden bude mít na starosti právě obavy a případné stížnosti autorů a druhý zase problémy spojené s nakladateli. Google rovněž slíbil, že si bude dávat pozor v případech, kdy ve Spojených státech označil některou z knih, které vyšly v angličtině, byť jsou původně psány v některém z jiných evropských jazyků, jako vyprodanou. Nakladatelé dávají již delší dobu najevo, že podobný krok by je mohl připravit o zisk z prodejů.

Google spustil portál uzpůsobený pro vyhledávání knih již koncem roku 2004. Program byl vyvinut rychle díky spolupráci velkých univerzit zejména z USA. Nyní v něm lze vyhledat až sedm milionů digitalizovaných knih.