Prodejci podvodně nabízejí Windows 7

Praha - Někteří prodejci počítačů začali podvodně nabízet nová i starší PC s instalovanými novými Windows 7. Jde přitom o testovací verze s omezenou dobou platnosti, které nejsou určeny k prodeji. Celosvětová premiéra nových Windows, včetně české verze, má být až 22. října. Uvedla to česká pobočka Microsoftu. Podle zástupců Microsoftu se na trhu objevily předinstalované verze Windows 7 Beta nebo Release Candidate. „Prodejce, který zákazníkovi účtuje instalaci této testovací verze a uvádí ji jako položku na prodejním dokladu, se tak dopouští podvodného jednání a prodeje,“ uvedla mluvčí Markéta Kuklová.

Výrobci počítačů nyní mohou nabízet PC s předinstalovaným systémem Windows Vista s možností přechodu na Windows 7 po jeho uvedení na trh. Jde o program tzv. technologické záruky, který platí od 26. června 2009 do 31. ledna 2010, přičemž možnost přechodu na systém Windows 7 výrobci nabízí za manipulační poplatek nebo bezplatně.

„Chtěli bychom varovat uživatele, aby se měli na pozoru před podvodným prodejem, a v případě, že se již stali obětí podobného případu, aby se obrátili na prodejce počítače a požadovali nápravu věci. O takovýchto případech je rovněž možné přímo informovat společnost Microsoft, a to prostřednictvím zákaznického centra na telefonním čísle 841 300 300,“ uvedl produktový manažer divize Windows Lukáš Křovák.

Neoriginální verze Windows mohou ohrozit uživatele

Microsoft rovněž varoval před stahováním neoriginálních verzí nových Windows z internetu. Ve většině případů totiž u tohoto softwaru dochází ke změně kódu systému a k následnému zneužití citlivých informací o uživateli. Uživatelé rovněž ztrácejí právo na pravidelné aktualizace systému, a jejich systém tak není chráněn před škodlivým softwarem a dalšími útoky z internetu.