BBC uvažuje o částečné privatizaci komerční divize

Londýn - Britská mediální společnost British Broadcasting Corp. (BBC) uvažuje o částečné privatizaci své komerční divize BBC Worldwide. V rozhovoru pro list The Guardian to řekl generální ředitel BBC Mark Thompson, který však neupřesnil, jak velký podíl divize by veřejnoprávní BBC mohla prodat. Pouze uvedl, že se uvažuje o široké škále možností, včetně prodeje podílu některému z konkurentů nebo mezinárodnímu partnerovi.

BBC Worldwide prodává mezinárodní práva na programy a programové formáty, magazíny, DVD a knihy pod značkou BBC. V loňském roce tržby firmy činily více než jednu miliardu liber (28,9 miliardy korun). Zisk BBC Worldwide ve finančním roce 2007/2008 po odečtení mimořádných ztrát činil 86 milionů liber.

Minulý týden Nadace BBC (BBC Trust) uvedla, že požádala Thompsona, aby zhodnotil, zda je velikost BBC nyní správná, zda podniká správné kroky a jaká bude její role od roku 2012 po plné digitalizaci mediálního systému v Británii. Nadace BBC je kontrolním orgánem BBC a garantem její nezávislosti. „Někteří lidé po nás chtějí krok zpět, abychom byli jen televizí a rozhlasem s menším počtem stanic. Musím říct, že je to klamná představa,“ uvedl Thomson a dodal, že společnost si chce i nadále ponechat internetové zpravodajství a nabízet ho zdarma.