Google podlehl papíru. Část své digitální knihovny vytiskne

Mountain View (USA) – Digitální knihovna světové literatury, kterou plánuje americký internetový gigant Google, jde na ruku „staromilcům“. Knihy z ní se ke čtenářům nebudou dostávat jen elektronicky, ale i v tištěné, brožované verzi. Google dnes oznámil, že zajistil přístup ke dvěma milionům knižních titulů firmě, jejíž stroj Espresso Book Machine dokáže vyrobit paperback o 300 stranách do pěti minut. Nová služba od internetového gigantu je přiznáním, že ne každému vyhovuje listování knihou na monitoru počítače nebo displeji elektronického přístroje.

Některé z knih, které Google posledních pět let skenoval do digitální podoby, tak získá zpět tištěnou podobu. „Jako by věci uzavíraly kruh,“ podotkla tisková mluvčí Googlu Jennie Johnsonová. „Je to pro nás klíčová událost,“ uvedl generální ředitel On Demand Books Dane Neller při předvedení rychlotiskárny v centrále Googlu v kalifornském Mountain View.

Knihy, které vytiskne The Espresso Machine, budou mít doporučenou cenu osm dolarů za výtisk. Konečné rozhodnutí bude ale na každém prodejci. Newyorská On Demand Books z každého výtisku dostane dolar, stejně jako Google. Ten ale chce tyto peníze přeposílat charitě.

Mezi dvěma miliony titulů bez autorské ochrany, které dal Google k dispozici, jsou tituly vydané prvně před rokem 1923. Jde o známá jména jako Moby Dick či Dobrodružství Huckleberryho Finna, ale i neznámé či méně známé tituly. Figurují mezi nimi například Paměti kavalíra od Daniela Defoa, které nezískaly takovou pozornost jako jeho Robinson Crusoe.