Diváky na jižní Moravě čeká změna - vypnutí analogové ČT2 se blíží

Brno - Česká televize v noci na 1. prosince vypne tradiční analogový signál programu ČT2 z brněnského vysílače Kojál a místo něj spustí digitální zemské vysílání svých čtyř programů. Lidé, kteří budou chtít na jižní Moravě sledovat ČT2, si tak budou muset koupit takzvaný set-top-box. Analogová ČT1 bude z Kojálu vypnuta podle plánů až v červnu 2011. Na to, že bude analogová ČT2 z Kojálu vypnuta, začne ČT od začátku října upozorňovat piktogramem ve svém vysílání. Přípravy na změnu měli jihomoravští diváci ČT pocítit již 1. října. V tomto termínu totiž původně ČT chtěla vzájemně vyměnit analogové kmitočty, na kterých nyní vysílá z Kojálu ČT1 a ČT2. To by pro diváky znamenalo, že by si museli znovu přeladit své televizory. Více informací o digitalizace naleznete zde.

Od tohoto termínu ale nyní ČT upustila a učiní tak až těsně před vypnutím analogové ČT2 1. prosince. Důvodem je, že mnoho lidí, zejména v panelových domech, sleduje analogové vysílání ČT přes společné televizní antény. Podle ČT tak nemá cenu diváky nutit, aby 1. října upravovali své STA antény na nové kmitočty a za dva měsíce kvůli vypnutí analogové ČT2 tak učinili znovu.

Pro diváky z jižní Moravy představuje tato varianta výrazné zjednodušení přechodu na příjem digitálního zemského vysílání, neboť mohou všechny případné úpravy na příjmových zařízeních provést naráz a definitivně.

Z Kojálu půjde ČT2 sledovat se set-top-boxem či digitálním tunerem

Po 1. prosinci tak budou mít lidé na jižní Moravě možnost naladit digitální zemské vysílání ČT z vysílače Kojál, zároveň ale přijdou o možnost z něj sledovat analogovou ČT2. Pokud budou chtít lidé i nadále z Kojálu sledovat ČT2, musí si pořídit převaděč signálu, označovaný jako set-top-box, nebo novou televizi s již zabudovaným digitálním tunerem. Další možností je pak využít placených nabídek satelitních, kabelových a internetových operátorů.