Digitální signál ČT pokrývá téměř 80 procent obyvatel

Praha – Digitální televizní signál České televize nyní pokrývá 78,7 procenta obyvatel, což je o 17,2 procentního bodu více než v březnu. Vyplývá to ze zprávy, kterou vydal Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Pokrytí komerčním multiplexem Novy a Primy se zvýšilo o deset bodů na 63,8 procenta. Pokrytí sítí 3 se zvýšilo ze 45,9 na 51,8 procenta obyvatel. U čtvrté sítě Telefóniky O2 pokrytí zůstalo na 26,6 procenta populace.

„Přibližně 83 procent lidí má v současnosti možnost vyzkoušet si příjem pozemního digitálního televizního signálu,“ uvedl předseda ČTÚ Pavel Dvořák. Všechny čtyři celoplošné programy, tedy ČT1, ČT2, Novu a Primu, nyní může digitálně přijímat 60 procent obyvatel. ČTÚ podle Dvořáka chystá ve spolupráci s televizemi a operátory opatření, která by vedla například ke zkrácení souběhu analogového a digitálního vysílání v jednotlivých oblastech nebo zkrácení doby mezi spuštěním veřejnoprávního a komerčního multiplexu.

Ke změně technického plánu přechodu na digitální vysílání by úřad podle Dvořáka přistoupil zejména tehdy, kdy by bylo možné vyloučit výjimky, které v některých oblastech ukončují analogové televizní vysílání až v roce 2012. Analogová tma by tak nastala 11. listopadu 2011.