Přidejte si gorily horské mezi přátele na Facebooku

Kampala – Internetová síť Facebook, moderní médium spojené s technologickým pokrokem lidstva, se začíná angažovat v oblastech ekologie a záchrany přírody. Uživatelé komunitní sítě si mohou za drobný poplatek přidat mezi své přátele vzácné gorily horské z africké Ugandy. Ty budou moci alespoň virtuální cestou opustit svá lesní obydlí a přinést peníze na provoz a obnovu rezervací. Informaci přinesl britský server BBC.

Internetová stránka Friend a Gorilla (Spřátel se s gorilou) umožní uživatelům internetových sítí Facebook nebo Twitter přidat si za dolar (asi 17 korun) toto vzácné zvíře mezi své přátele. Agentura AFP informovala, že lidé budou moci sledovat jejich život také díky kamerám umístěným v „neproniknutelných lesích“ ugandského národního parku Bwindi.

„Protože nemůžeme fyzicky uspokojit stávající poptávku lidí, kteří gorily chtějí vidět, rozhodli jsme se využít technologie a dopravit gorily do obývacích pokojů po celém světě,“ vysvětlil podle AFP ředitel ugandského úřadu pro divokou zvěř. Uganda tak chce získat peníze na péči o ohrožené primáty, ale také pozvednout obraz své země. Živé vysílání by mělo začít v sobotu. Podle BBC ale není jasné, jak často budou gorily na internetu obnovovat svůj status.

Ve volné přírodě žije asi 700 goril horských. Zdržují se na svazích pohoří na hranicích Rwandy, Ugandy a Konžské demokratické republiky. Na životech je ohrožují lesní požáry nebo povstalecké boje v Kongu. Vzácní primáti jsou přitom velkým turistickým lákadlem. Podle AFP za nimi jen do Ugandy loni přijelo 600 000 lidí.

Vydáno pod