Kdo bude šéfem rozhlasu? Šanci mají Medek, Duhan a Mejstřík

Praha - O post generálního ředitele Českého rozhlasu (ČRo) se dnes utkají pověřený ředitel Richard Medek, přechodný programový ředitel Peter Duhan a bývalý ředitel Jiří Mejstřík. Tito tři kandidáti veřejně představí své plány Radě ČRo na jejím řádném zasedání a radní by pak měli v až tříkolové volbě vybrat jednoho z nich.

Radní vybrali trojici Medek, Duhan a Mejstřík minulý týden, o funkci se ucházela dvacítka kandidátů. Tři z nich však rada vyřadila hned po otevření obálek, a do prvního kola volby tak postoupilo 17 uchazečů.

Mejstřík podle médií podniká ve třech firmách s místopředsedou rozhlasové rady Ladislavem Jíšou. „Podle zákona to není žádný střet zájmů. Mejstřík navíc radu o své činnosti informoval a své členství ve funkcích spojených s panem Jíšou pozastavil,“ řekla místopředsedkyně rady Dana Jaklová. 

Předchozího generálního ředitele Kasíka radní odvolali po deseti letech ve funkci kvůli sérii údajných pochybení. Rada vytýkala Kasíkovi například předražení rekonstrukce historické budovy rozhlasu ve Vinohradské ulici v Praze, údajné porušení povinností při sepsání mandatorních smluv s právníkem nebo zaměstnávání vedoucího sekretariátu, který neměl lustrační osvědčení.