Startuje rozhlasový festival Prix Bohemia Radio

Poděbrady - Mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio 2009 začal v Poděbradech. Odborná porota bude ve čtyřech kategoriích hodnotit téměř sto pořadů. Do mezinárodní kategorie Populárně-naučný pořad jsou přihlášeny příspěvky z Německa, Dánska, Bulharska, Rumunska, Slovenska, Rakouska, Maďarska či Francie. V případě ostatních tří kategorií - Rozhlasová hra, Pořad s tematikou Evropské unie a Dokument reflektující události spojené s letopočty končícími osmičkou či devítkou - pokračuje festival v česko-slovenské tradici, a soutěžit v nich tudíž budou pořady z České a Slovenské republiky.

Mluvené slovo je základem rozhlasové tvorby a také hlavním tématem letošního festivalu. Slovo v různých formách prostřednictvím rozhlasových vln putuje k posluchačům. „Je nesmírně důležité, protože v rozhlase není obraz, je pouze zvuk, a v tom zvuku je vlastně nejdůležitější vyřčené slovo,“ vysvětlil ředitel festivalu Miroslav Dittrich.

V porotách jednotlivých kategorií zasednou mimo jiné Libor Vacek, Václav Moravec, Jefim Fištejn, Ervín Kukuczka či Yvonne Přenosilová. Odborníci rozhodnou také o udělení cen Karla Kyncla pro nejlepší zahraniční zpravodaje. Vítěze všech kategorií vyhlásí porota ve čtvrtek, kdy festival končí.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Chybět nebude ani doprovodný program, v jehož rámci se například uskuteční dvoudenní seminář o rozhlasové hře nebo o rozhlasové moderaci. Doprovodné pořady se i letos zaměřují na všechny věkové kategorie festivalových návštěvníků. Připraveny jsou tedy také programy pro děti z mateřských a základních škol.