Medek jde do čela ČRo s vizí mírného propouštění

Praha – Rozhodnutí Rady Českého rozhlasu vyneslo do jeho čela nového ředitele – Richarda Medka, pro kterého hlasovalo šest radních z osmi. Prozatímní ředitel definitivně nahradí odvolaného Václava Kasíka. Za hlavní cíl svého působení Medek označil úspory, kterých chce dosáhnout například propouštěním, nižší podporou multimediálních projektů či větší spoluprací regionálních stanic rozhlasu.

„Moje priority mohu v tuto chvíli konstatovat v obecné rovině,“ řekl Medek bezprostředně po svém zvolení. „Zaprvé udržet vyrovnaný rozpočet. Ekonomové mi vypočítali, že kdybychom nechali současný stav Českého rozhlasu tak, jak je, tak během šesti let budeme v minusu jedné miliardy korun.“ Jak Medek uvedl, doposud byl rozhlas ziskový a získával nadstandardní prostředky z navýšení koncesionářských poplatků: „S tím se bohužel počítat nemůže, ačkoliv bývalé vedení s tím počítalo a dospělo to do jakéhosi bodu nula.“

Bod číslo jedna: propouštění

Medek hostem Studia ČT24 (zdroj: ČT24)

Dle Medka se musí postupnými kroky šetřit a snižovat výdaje: „Během šestiletého období bych rád snížil počet zaměstnanců zhruba o deset až patnáct procent.“ V případě deseti procent by se pak jednalo zhruba o 150 lidí.

Nižší příjem peněz by mohly pocítit i multimediální projekty, například Odhalení a další. Ušetřit by se podle Medkových slov dalo také na digitalizaci rozhlasu. Naopak vizí nového šéfa rozhlasu je založení 24hodinové zpravodajské stanice mluveného slova. „Myslím si, že veřejnoprávní rozhlas by měl mít takovou stanici mluveného slova, myšleno zpravodajsko-publicistickou,“ upřesnil Medek.

Nový ředitel ČRo spoléhá také na větší spolupráci regionálních stanic: „Hodně se dá ušetřit ve sdílení programů, to znamená posílit centrum regionálního rozvoje, které je v Brně.“ Medek tak naráží například na vysokou sledovanost regionálního vysílání v souvislosti s pořady typu Morava krásná zem, respektive dechovkami.