Za útokem v Číně možná stojí zaměstnanci Googlu

Šanghaj - V pozadí nedávného útoku hackerů na e-mailové účty společnosti Google v Číně můžou stát vlastní zaměstnanci z tamní pobočky. Zatím ale není jasné, co by je k takovému kroku mohlo vést. Firma podezření prověřuje. Některé pracovníky už přesunula na jiná místa a zakázala jim přístup do interních sítí. Odborníci na počítačovou bezpečnost sdělili, že takzvaný malware, který byl při útoku na účty Gmail použit, byl modifikací trojského koně s názvem Hydraq. Google dnes také odložil uvedení svého mobilního telefonu založeného na operačním systému Android na čínský trh. Sdělila to mluvčí firmy.

Google nechtěl spekulace komentovat. „Fámy a spekulace nekomentujeme. To vyšetřování pokračuje a my nemůžeme o podrobnostech hovořit,“ řekla mluvčí Googlu.

Google minulý týden varoval, že by mohl odejít z čínského trhu, pokud bude nucen dál spolupracovat s tamní vládou na cenzuře hesel, která lidé vyhledávají na internetu. Google svůj postoj zdůvodnil tím, že v polovině prosince se stal terčem útoku hackerů, přičemž útok byl veden z čínského území. Google naznačil, že za útokem by mohly stát čínské úřady.

E-mailové účty, které byly napadeny, podle Googlu patřily čínským disidentům. Šlo prý o sofistikovaný útok, který vyústil v krádež duševního majetku.

Google odložil uvedení mobilního telefonu na čínský trh

Mluvčí firmy Google Martha Wangová konstatovala, že uváděcí akce plánovaná na středu byla zrušena. Odmítla však toto rozhodnutí zdůvodnit a ani nesdělila, na jaký termín by akce mohla být přeložena.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí prohlásil, že Google musí stejně jako ostatní zahraniční firmy respektovat čínské zákony a zvyklosti. Dodal, že vláda pro Google žádnou výjimku z nařízení o provozu na internetu nedovolí. Byl to první komentář vlády přímo ke Googlu od oznámení firmy z minulého týdne.

Nexus One
Zdroj: ČT24/entgadget.com