Web Prahy 5 budí pochybnosti

Praha – Pátá městská část spustila ke dvěma oficiálním už třetí webové stránky. Takzvaný Crazy web má za úkol podle zastupitele Prahy 5 Herberta Heisslera přiblížit život na „pětce“ také mladším generacím, a to formou nezvyklých animací, bláznivých akcí, netradičního designu a celkové hravosti webu. Internetový odborník Aleš Miklík si ale myslí, že stránky nepřináší nic nového. Podle zjištění webu ČT24 navíc majitelé společnosti sedí v téže dozorčí radě jako někdejší zástupce starosty Prahy 5.

Crazy web je postaven na flashové aplikaci, díky níž se na stránce zobrazují 3D animace starosty, uklízečky a maskota městské části. Uklízečka si zpívá pozměněnou verzi písně Stánky, jinde se zase ukáže starosta Milan Jančík na vyhlídkové jízdě parníkem či při přehrabování peněz vidlemi.

Je to neobvyklý projekt, tvrdí Jančík

Web mimo jiné doplňují hlášky, které mohou vkládat sami občané. „To se ví, že na úřadě potřebujeme nové lidi. Sem posadíme třeba někoho, kdo je hodnej a neukecanej (postava starosty). Najednou to nejde stříkat (postava uklízečky).“ Život na stránkách, jejichž součástí je i virtuální procházka po radnici, je zpestřen také kočkami, psy, ptáky, kteří se jen tak objeví, něco řeknou a zase zmizí.

„Jedná se o opravdu velmi neobvyklý projekt,“ tvrdí Jančík. Internetový odborník Aleš Miklík ze společnosti Internet Info ale na webu nic převratného nevidí. „P5.cz nesplňuje požadavky přístupnosti, obsahuje minimum praktických textových informací, neposkytuje návštěvníkům žádnou oporu v přehledné navigaci či alespoň ucelenou strukturu obsahu,“ tvrdí Miklík. „Zkrátka nic, co by běžný občan, turista či zájemce o tuto městskou část mohl běžně využít,“ dodává.

Miklík: Cena webu by šla stlačit

Stránky vytvořila firma E-invent, s.r.o., která podle veřejně přístupného obchodního rejstříku patří Tomáši Čejpovi a Vlastimilu Čejpovi. Oba figurují i v několika dalších společnostech, mimo jiné také v představenstvu a v dozorčí radě pražské Vysoké školy manažerské informatiky a ekonomiky.V dozorčí radě téže vysoké školy sedí i Martin Stránský, bývalý zástupce starosty Prahy 5.

Crazy web stál 385 000 korun. Podle Miklíka se jedná o odpovídající částku, přestože by šla pro běžnou firmu stlačit. „Ve veřejné správě se ale utrácí jaksi víc,“ říká.