Olympijské internetové vysílání ČT okusily tři miliony diváků

Praha - Olympijský portál České televize zaznamenal během zimní olympiády v kanadském Vancouveru přes tři miliony návštěv. Současně videopřenosy na stránkách sledovalo až 62 000 lidí. Oznámila to společnost Microsoft, která dodala technologii pro stahování videí. Například jeden z největších tuzemských videoserverů, Stream.cz, zaznamenal v lednu za celý měsíc přes 9,2 milionu návštěv.

Špičky ve sledovanosti vyvolaly zápasy hokejistů, závody rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, běžce na lyžích Lukáše Bauera a české lyžařské štafety. V tu dobu odbavovaný datový tok stahování přesahoval 30 gigabitů za sekundu, což představuje více než jednu čtvrtinu provozu celého českého internetu.

„Prudký nárůst počtu diváků ukazuje, že on-line videoobsah se rychle stává primárním prostředkem pro sledování sportovních událostí a dalších programů v té nejvyšší možné kvalitě a v čase, který jim nejvíce vyhovuje,“ uvedl Jakub Kabourek, generální ředitel společnosti KIT digital Czech, která zajistila distribuci velkých objemů audiovizuální dat. „Rostoucí zájem o streaming videí během zimních olympijských her ale také dokazuje nutnost neustálého zkvalitňování a zvyšování propustnosti datových sítí,“ doplnil Marek Erneker, výkonný ředitel společnosti IGNUM, která zajišťovala hosting webových serverů.

Aplikaci Silverlight, na které celé olympijské vysílání běželo, si během olympiády stáhlo půl milionu uživatelů. V současnosti ho používá téměř 50 procent českých uživatelů internetu.

Vydáno pod