Předvolební OVM dorazily do Plzně

Pomyslná štafeta předvolebních Otázek Václava Moravce se tentokrát přesouvá do západních Čech, do plzeňského Divadla Miroslava Horníčka. Volební účast v tomto kraji při posledních parlamentních volbách v roce 2006 byla mírně podprůměrná. Celkem zde odvolilo 290 115 voličů, tj. 63,92 %. Oproti celorepublikovému průměru je to o půl procenta méně. Tento kraj v současném Parlamentu zastupuje jedenáct poslanců: 5 za ODS, 4 za ČSSD a 2 za KSČM. O tom, jak důležitá je vysoká volební účast, svědčí i skutečnost, že 17 090 hlasů pro zelené či 16 338 pro KDU-ČSL v posledních volbách nestačilo těmto stranám ani na jeden poslanecký mandát.

Moderátor pořadu Václav Moravec přivítá 24. března ve 21:00 na jevišti Divadla Miroslava Horníčka krajské lídry politických stran, které překročily na základě dvou nezávislých sociologických průzkumů hranici 5 %. Za ČSSD se diskuse zúčastní poslanec Václav Votava, za ODS poslanec Jiří Pospíšil, za TOP 09 podnikatel Jaroslav Lobkowicz, za Věci veřejné podnikatel Jaroslav Škárka a za Stranu zelených fundraiser neziskové organizace Martin Marek. Tyto politiky doplní osobnosti Plzeňského kraje Jana Golonková, pastorační pracovnice Českobratrské církve evangelické v Mateřském centru v Přešticích, a Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje. 

A jaká témata prověří politický rozhled i kulturu přítomných? Mimo jiné: české školství 2010 – systém vzdělávání, státní maturity, výdaje na školství a vzdělávání, korupce, situace na právnické fakultě Západočeské univerzity. 

Vstup na tento diskusní pořad je volný do vyčerpání kapacity sálu.