Google chce v Číně upustit i od cenzury pro partnerské firmy

Peking/Hongkong - Americký Google se chystá postupně vyvázat ze smluv s partnerskými čínskými firmami o poskytování cenzurovaných výsledků internetového vyhledávání. Podnik to uvedl v dnešní zprávě. Před dvěma dny přitom kvůli nesouhlasu s cenzurou a kvůli hackerským útokům na své služby odstavil čínský portál a vyhledávání přesměrovává na necenzurované služby v Hongkongu.

Nejméně jedna z čínských partnerských společností se již spolupráci s Googlem vyhýbá. S americkou firmou přestal spolupracovat oblíbený portál Tom.com, jehož majitel chce mít dobré vztahy s Pekingem. Jedinými hlasitými spojenci Googlu v Číně je zřejmě stovka aktivistů u pekingského sídla společnosti.

Google uvádí, že k cenzurovaným výsledkům vyhledávání v Číně sám nenabízí přímý přístup. Platné smlouvy se zhruba desítkou čínských firem ale dodržuje, dodala mluvčí singapurské divize Googlu.

Spor Googlu je další nepříjemností, které komplikují vztahy mezi Čínou a Spojenými státy. Obě země mají obchodní spory a politické neshody.