Janeček představil nové vedoucí všech čtyř kanálů ČT

Praha – Česká televize má nové šéfy svých čtyř kanálů. ČT1 povede Radan Dolejš, bývalý dramaturg televize Nova, ČT2 bude mít na starost dosavadní programová ředitelka Kateřina Fričová. Na zpravodajskou stanici ČT24 bude dohlížet Milan Fridrich, dosavadní ředitel zpravodajství, pod jehož pravomoc patřil i sport. Sportovní kanál ČT4 povede Jiří Ponikelský, dosavadní zástupce Oty Černého. Ten zůstane šéfredaktorem redakce sportu. Generální ředitel ČT Jiří Janeček představil změny na zasedání Rady České televize při schvalování restrukturalizace.

„Dostanou významné pravomoci a budou vždy podléhat mé kontrole,“ uvedl Janeček. Čtveřici manažerů, kteří budou řídit restrukturalizaci jednotlivých programů, doplní Andrea Majstorovičová a Václav Myslík jako manažeři pro nové formáty, respektive pro programová centra. Své návrhy tříletých projektů mají manažeři předložit do konce června, změny začnou platit od září. „Nejsme automobilka, která může na 14 dní přerušit výrobu, provést změny a zase pokračovat. Televize musí vysílat 24 hodin denně, proto je potřeba provádět změny za chodu, postupně a citlivě,“ dodal Janeček.

Změny v ČT - manažeři stanic

Radan Dolejš - ČT1
Kateřina Fričová - ČT2
Milan Fridrich - ČT24
Jiří Ponikelský - ČT4

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

„Česká televize je ekonomicky stabilní instituce s fungujícím systémem řízení. Ačkoli nám to různá média neustále podsouvají, neřešíme žádnou ekonomickou krizi,“ řekl Janeček. Restrukturalizace je však podle něj nevyhnutelná. „Je nutná pro přizpůsobení se situaci v globálním mediálním prostředí a udržení ekonomické situace,“ uvedl. Janeček již dříve uvedl, že šéfové jednotlivých kanálů nahradí některé dosavadní vedoucí funkce. „Nebude funkce programového ředitele, bude šéf kanálu jedna, dvě, šéf kanálu sportovního a šéf zpravodajského kanálu, ti budou vlastně hlavními nebo jedni z hlavních strůjců obsahové stránky těchto programů.“

Restrukturalizace podle dřívějších informací počítá mimo jiné se zrušením 120 pracovních míst v tomto roce a s dalšími úsporami, jako je například snížení nákladů služebních cest či počtu zpravodajských štábů v zahraničí.

Mezi zásadní změny má patřit:

- Efektivnější dlouhodobé i krátkodobé plánování
- Optimalizace jednotlivých klíčových procesů
- Zavedení osobní odpovědnosti hlavních manažerů
- Důraz na kvalitu vyráběných pořadů
- Větší otevření externím tvůrcům
- Důraz na vývoj nových formátů a tržních možností

Rada ČT zvolila pět nových členů dozorčí komise

Rada České televize také obměnila svůj pětičlenný poradní orgán, kterým je dozorčí komise. Členem komise se mimo jiné stal předseda dozorčí rady České pošty Jiří Maceška. Kromě něj se do komise dostal personalista Petr Bodlák, auditor Ladislav Langer, obchodník s elektřinou Petr Matoulek a advokát Jiří Stránský. Radní novou komisi zvolili hned v prvním kole.

O uhájení svých pozic v komisi se pokusili tři dosavadní členové, předseda Ladislav Kozák, Jiří Malina a Jiří Boháček. Ani jednomu radní mandát neprodloužili. V komisi skončily i místopředsedkyně Danuta Trnková a Jana Jeřábková. Dozorčí komise je poradním orgánem Rady ČT, její členové jsou voleni na čtyři roky. Funkční období vyprší současným členům komise 7. dubna.