Soudy jsou v kauzách bulvární skandalizace málo razantní, znělo ze Senátu

Praha - Více odvahy a razance by měly mít soudy, když přiznávají odškodnění obětem skandalizace v tuzemských hlavně bulvárních médiích. Shodli se na tom účastníci semináře Svoboda projevu a ochrana osobnosti, který se konal v Senátu. Na nízkou výši odškodnění poukazovali poškození a jejich advokáti. Poslanec ČSSD Pavel Němec kvůli tomu slíbil navrhnout změnu zákona.

Mnozí soudci podle exministra spravedlnosti Jaroslava Bureše při stanovování výše náhrady škody vycházejí z částky stanovené občanským zákoníkem, který za škodu způsobenou usmrcením stanoví náhradu ve výši 240 000 korun. Kvůli tomu pak za porušení práva na ochranu osobnosti ukládají nižší odškodnění, neboť zákoníkem v těchto případech žádný limit stanoven nemají. Změnit by to podle něj mohl Nejvyšší soud výkladem zákoníku, aby otevřel větší prostor pro odškodnění v penězích.

Poslanec ČSSD Pavel Němec slíbil navrhnout změnu občanského zákoníku, „aby nebylo možné nesmyslně limitovat náhradu škody v těchto případech“. Chtěl by hranici buď zrušit, nebo stanovit kupříkladu na deset milionů korun, a to případně ještě do sněmovních voleb.

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Právo na svobodu slova není právo na lež

Herec Marek Vašut se s bulvárem soudil mnohokrát. Peticí vyzývá k jeho bojkotu. V senátní debatě přesvědčoval, že bulvár vydělává hlavně na skandalizaci. „Není ve veřejném zájmu informovat nebo špehovat naše soukromí, zájem bulváru je jediným: vydělat na fízlování našeho soukromí,“ prohlásil Vašut.

Jiří Oberfalzer, předseda senátní mediální komise:

„Nikdo nikomu nevrátí dobrou pověst, nikdo nikomu nevrátí rozvrácené vztahy, ale aspoň by mělo být cítit, že to je společností odmítnutá praxe.“

Úřad střežící soukromý vidí hlavní problém v tom, že nikdy nejde jasně říct, na co má veřejnost právo a co už je skandalizace. „Právo na informace a právo na ochranu osobních údajů jsou dva ústavní principy. Ani jedno právo nemůže být nadřazeno tomu druhému,“ upozornil předseda Úřadu na ochranu osobních údajů Igor Němec.

Syndikát novinářů se snaží bulvární média regulovat. Příliš úspěšný prý však není. „Vždycky oslovujeme příslušné redakce, vydavatele a příslušné redakce nikdy nereagují, čili oni se samoregulaci důsledně vyhýbají,“ upozornil předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý.

Šéf ochránců soukromí chce zákon o informacích na síti

Česko by podle Igora Němce mělo mít zákonem upraveny podmínky šíření informací také po internetu. Němec poukázal na zveřejňování údajů, které mohou citlivě zasáhnout do soukromí jedince. „Úřad dlouhodobě postrádá moderní právní úpravu těchto podmínek, protože mediální zákony, například tiskový nebo o rozhlasovém a televizním vysílání, se zabývají jen tradičními formami komunikace,“ řekl.

Němec poznamenal, že oproti médiím je původce informací na internetu obtížně dohledatelný i pro policii a v této souvislosti připomněl nutnost dodržování šest let staré evropské směrnice o uchovávání informací elektronickou formou včetně internetu.

Vydáno pod