ČT neodvysílá s kandidáty do sněmovny jiné než zpravodajské pořady

Praha - Česká televize zahájí 14. dubna 2010, stejně jako v minulosti před volbami, embargo na vysílání pořadů, ve kterých vystupují lidé kandidující do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Výjimkou budou pouze zpravodajské pořady s aktuální tematikou a předvolební spoty vysílané podle zákona. Podobné opatření jako Česká televize uskuteční také Český rozhlas.

„Česká televize nemá zájem jakýmkoliv způsobem ovlivňovat předvolební boj a nechce zavdávat důvody ke spekulacím o možné podpoře některých kandidujících,“ říká generální ředitel České televize Jiří Janeček.

Je to velmi náročné opatření, protože je potřeba prověřit stovky pořadů. „Nejproblematičtější je kontrola u Archivních návratů, kde často nejsou k dispozici kompletní titulky účinkujících a bude nutné pořady celé prohlédnout,“ dodává ředitelka programu Kateřina Fričová.

Velká odpovědnost tak bude na pracovnících programu, kteří budou hlídat, zda některý ze stovek kandidátů v pořadech ČT nevystupuje. U nově natáčených pořadů jsou vystupující požádáni, aby podepsali čestné prohlášení, že do sněmovny nekandidují.