Lidé více stahují data, než volají. Trh se přizpůsobuje

Praha - Na konci minulého roku lidé poprvé stahovali více data, než volali. Letos by se měl objem stažených dat dokonce zdvojnásobit. Výrobci mobilů i operátoři hovoří o revoluci. Až 400 milionů lidí, kteří využívají mobilní internet stáhlo víc dat než 4,5 miliard lidí, kteří si jen volají. Můžou za to hlavně mladí lidé a sociální sítě. Vyplývá to z celosvětového měření společnosti Ericsson.

„Tím, jak přibývají další a další smartphony, a tím, jak je dostavají do rukou speciálně mladí uživatelé, tak rychlost adaptace je jen větší a větší. Jsou v podstatě připojeni non stop. Ráno, když otevírají oči, tak sáhnou po svém smartphonu, večer když jdou spát, tak zase vypínají svůj Twitter, připadně Facebook. Je to zásadní dynamika těchto sítí,“ upozornil generální ředitel společnosti Ericsson v České a Slovenské republice Roman Stupka.

Pro operátory to znamená, že hlavní příjem v budoucnu už nebudou mít z volání a z SMS zpráv, ale právě ze stahování dat a aplikací pro mobily. „V loňském roce to bylo nějakých 4,5 miliard dolarů. Do roku 2013 se trh má zněkolikanásobit. Odhady jsou kolem 12 až 15 miliard dolarů,“ uvedl ředitel firmy Nokia v České republice Petr Kasa.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Počet přístrojů, které mobilní internet využívají, by měl podle střízlivých odhadů během deseti let stoupnout až na 50 miliard. „Dneska rozlišujeme standardní mobilní přístroj, ale do budoucna si myslím, že uživatelé budou mít tři až čtyři osobní zařízení. Ať to budou nějaké tablety, nebo v současné době populární iPady,“ řekl technický ředitel společnosti Ericsson v České a Slovenské republice Pavel Doležal. I proto budou muset operátoři zvýšit kapacitu sítí a investovat do jejich modernizace.