Severní Korea? Orwell na vlastní kůži, tvrdí Kubal

Praha – Michal Kubal – jméno, které mají diváci České televize spjati především s reportážemi z krizových oblastí. Zpravodaj ČT v USA byl naposledy na zemětřesením zpustošeném Haiti, v minulých letech se ale podíval i do Albánie, Kosova, Afghánistánu, mnoha lidem se vryl do paměti svou misí v Iráku. A nebrání se ani dalším výzvám. „Šance vidět dějinné události, které se zapíšou do historie, je skutečně práce, která mě asi nikdy neomrzí,“ odpověděl na dotaz jednoho z diváků pořadu Hyde Park, jehož byl hostem.

Ačkoliv se už Kubal podíval do celé řady krizových oblastí, klidně by vyrazil znovu. „Člověk má šanci potkat lidi v určitých mezních situacích,“ vysvětluje, co ho na práci zahraničního zpravodaje tolik baví. Jak ale jedním dechem zdůrazňuje, důležitá je psychická odolnost. „Musíte být opravdu v pohodě na to, abyste byl schopný zprostředkovat věci, které vidíte na místě,“ říká Kubal s tím, že čím je člověk starší, tím se ho některé věci maximálně více dotknou.

Největší stopu na něm prý zachovala jedna z jeho nejkratších cest, jakou kdy absolvoval. „Byly to čtyři dny v Severní Koreji – šance prožít si George Orwella na vlastní kůži,“ vzpomíná Kubal na zemi, kde podle něj žije nejvíce lidí, kteří se cizinci nikdy nepodívají do očí. Důvod je totiž jednoduchý. Bojí se, aby je někdo neobvinil z kontaktu se západním cizincem.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

„Pořádají se tam třeba konkurzy na policistky, které řídí dopravu. Mávají plácačkou a řídí neexistující auta,“ popisuje. „Nebo ukázková vesnice, ve které nám ukazovali dům se dvěma televizemi, v němž měli žít místní zemědělci, ale do kterého nevedly žádné dráty. Takže skutečně to byl opravdu Absurdistán,“ tvrdí zřejmě první český novinář, jenž nedávno dorazil do zemětřesením zničeného Haiti.

Kromě hrůzných obrazů, které se mu tam naskytly, si podle svých slov udělal i menší obrázek o svých zahraničních kolezích. "To, co jsem viděl na Haiti, mě opravdu zklamalo. Bylo to o nich. Nebylo to o situaci. Bylo to o tom: 'Já jsem tady, já jsem na tom místě, podívejte se, jak jsem statečný, jak těm lidem pomáhám.' Pokud reportér figuruje ve třech čtvrtinách záběrů reportáže, něco není dobře," myslí si Kubal, kterého se před lety pokoušela zlanařit dokonce i CNN.

Jeden z nejvýraznějších novinářů ČT neopomněl zmínit ani projekt, na němž v posledním půlroce intenzivně pracoval. Týká se letu Appola 13, od jehož startu zítra uplyne 40 let. „Všechno to začalo tím, že jsem v jedné internetové aukci našel československou vlajku, kterou měl mít kapitán Appola 13 po celou dobu letu u sebe. To nás vedlo k tomu, že jsme začali pátrat po kořenech Jima Lovella, který měl matku českého původu, a vznikl z toho poměrně zajímavý příběh,“ říká Kubal, mimo jiné nositel Ceny Ferdinanda Peroutky. Reportáž Michala Kubala můžete vidět ve speciálu pořadu Objektiv už zítra v 10:30 na ČT1.

  • Michal Kubal autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1564/156377.jpg
  • Michal Kubal autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/761/76048.jpg