EU žádá, aby televize začaly vysílat pro nevidomé

Praha - Celoplošné televize v Česku by měly od příštího roku vysílat také pro nevidomé. Požaduje to Evropská unie. O návrhu na změnu vysílacího zákona budou tento týden hlasovat poslanci. Informaci přinesly Hospodářské noviny. Nevidomí novinky vítají, kritikům ale vadí, že na přípravu nových opatření nebyl dostatek času, a že jsou přísná. Česká televize by měla od ledna 2011 zpřístupnit nevidomým nejméně deset procent pořadů. Ke komerčním televizím je pravidlo mírnější, u nich stačí dvě procenta.

Počet zrakově postižených lidí se v Česku odhaduje na 130 tisíc, asi deset až 20 tisíc z nich jsou nevidomí. Nejvíce zrakově postižených žije ve větších městech, protože tam lépe najdou práci. Zhruba 20 procent zrakově postižených žije v Praze, asi osm procent pak v Brně.

Vysílání pro nevidomé spolkne desítky milionů

Zavedení novinky zjednodušují digitální technologie. Stačí, aby si divák na televizi zapnul zvukový kanál, na kterém je komentář namluven. „Je to komentář, který doprovází běžný zvuk a popisuje, co se zrovna děje v obraze,“ řekl prezident Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých Josef Stiborský. Organizace novinku vítá.

O změnách zákona budou poslanci hlasovat už podruhé. Prvně jim návrh vrátil Senát, ovšem kvůli jiným změnám, než je vysílání pro nevidomé. Nová povinnost pro televize bude znamenat výdaje v řádu až desítek milionů ročně. Ministerstvo kultury, které změny zákona připravilo, spočítalo, že Českou televizi mohou komentáře vyjít až na 44 milionů ročně. Otázkou také zůstává, jak komentáře pořizovat a k jakým pořadům jsou třeba.

„Na ČT jsou kladeny stále nové požadavky, koncesionářské poplatky se ale nezvyšují. ČT musí stále řešit, jak vyhovět a zároveň neomezovat dosavadní kvalitu vysílání,“ řekl mluvčí ČT Ladislav Šticha. Český zákon je k televizím mnohem přísnější, než jak to požaduje EU. Ta ve směrnici z roku 2007 pouze říká, že státy mají televize vyzvat, aby vysílání postupně nevidomým zpřístupňovaly.