ČRo uctí památku obětí havárie polského letounu minutou ticha

Praha - Všechny stanice Českého rozhlasu v sobotu v poledne na jednu minutu utichnou, aby tak uctily památku obětí polského vládního letounu, který koncem minulého týdne havaroval při přistání u západoruského Smolenska. Při katastrofě zahynul mimo jiné polský prezident Lech Kaczyński. Dnům smutku, které česká vláda vyhlásila na oba následující víkendové dny, navíc ČRo přizpůsobí i celé vysílání.

Radiožurnál bude o víkendu aktuálně informovat prostřednictvím přímých vstupů o průběhu smutečního obřadu ve Varšavě a poté i pohřbu Kaczyńského a jeho ženy, kteří při nehodě letounu zemřeli. V sobotu v 11:05 bude navíc hostem Radiožurnálu římskokatolický farář Zbigniew Czendlik.

Český rozhlas 2 - Praha zrušil přímý přenos Toboganu z Divadla U Hasičů a místo toho zařadí reprízu Toboganu v pyžamu se Zitou Kabátovou. Nedělní pořad Lenoška Ivo Šmoldase nahradí repríza Nostalgického muzea s Radovanem Lukavským.

Smutečním dnům přizpůsobí své pořady i Český rozhlas 3 - Vltava, kde zazní verše polských autorů i hudba polských skladatelů. V sobotu od 10:00 si posluchači Vltavy budou moci poslechnout rozhovor s polským režisérem Andrzejem Wajdou o jeho filmu Katyň, práci na scénáři i zápisníku nalezeném v katyňské jámě a o svědkovi masakru, pražském rodákovi Josefu Czapském.