ČT byla oceněna za pomoc při ochraně památek

Praha –  Vybrané publicistické a dokumentární pořady ČT byly vyznamenány při prezentaci výsledků XIII. ročníku soutěže Média na pomoc památkám. První místo obsadila reportáž Nádraží na odstřel pořadu Reportéři ČT. Hned za ní skončil dokumentární cyklus z dílny Bedřicha Ludvíka Praha – město věží, následovaný dokumentárním seriálem Poutní místa autorů Jiřího Šindara a Martiny Burešové. Čestného uznání se dočkal Vladimír Štvrtna za cyklus Rajské zahrady.

David Macháček a Radek Kudela z pořadu Reportéři ČT jsou tvůrci reportáže Nádraží na odstřel, která napomohla záchraně architektonicky cenné budovy nádraží v Ústí nad Orlicí, které hrozila demolice. Unikátní projekt architekta Rudolfa Freye z r. 1874 postavený na půdorysu písmene H s hrázděným zdivem tak nepotkal osud pražského Těšnova, který vyletěl do povětří v době vrcholící normalizace.

Dokumentární seriál Bedřicha Ludvíka Praha – město věží vypráví o historii a stavebních zvláštnostech pražských věží a provází jím Viktor Preiss. Cyklus pořadů Poutní místa z dílny Jiřího Šindara a Martiny Burešové zve diváky prostřednictvím Josefa Somra a Ladislava Lakomého k návštěvám církevních staveb. Cyklus Rajské zahrady Vladimíra Štvrtni přináší odborný pohled na historické zahrady s populárně naučným výkladem.

Vydáno pod