Čína zpřísňuje kontrolu informací na internetu ze zahraničí

Peking - Čína se při svém dalším tvrdém zásahu v bitvě o kontrolu nad internetem zaměří na informace od „zahraničních nepřátelských sil“. Peking občas obviňuje aktivisty za lidská práva či svobodu Tibetu z pokusů podkopávat jeho komunistický režim. Mluvčí čínské vlády vysvětlil, že krok je součástí snah omezit na internetu oplzlosti, hazard, podvody a další útoky.

„Posílíme blokování škodlivých informací ze zahraničí, abychom předešli jejich šíření po Číně a odolali internetovým útokům od zahraničních nepřátelských sil,“ řekl mluvčí.

Peking podporuje využití internetu v podnikání a vzdělávání, ale pokouší se blokovat materiál, který označuje za podvratný nebo pornografický. Provozuje proto rozsáhlý systém monitorování a cenzury na síti. Už nyní se odhaduje, že čínský internet hlídá 40 až 60 tisíc lidí.

Tomáš Etzler a Jiří Vítek ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Regulátoři blokují přístup na internetové stránky na zahraničních serverech, které provozují aktivisté za lidská práva a některé zpravodajské organizace. Blokovány jsou ale i sociální sítě, jako Facebook nebo Twitter, zablokován je také YouTube. Americký vyhledávač Google přesunul zhruba před měsícem webové vyhledávání pro Čínu do Hongkongu, protože s čínskými cenzory odmítl spolupracovat.

Kvůli cenzuře Čína vyvíjí stále nové technologie. Velký čínský firewall, systém spuštěný od roku 1998 je v plném provozu od roku 2003. Soustava routerů a na ně navázaných počítačů kontroluje informace přicházející po internetu do země. Filtrace může fungovat i opačně, některé informace se nemusejí dostat z Číny.

Populace internetových uživatelů v Číně je ve světovém měřítku zdaleka největší. Překročila již hranici 400 milionů lidí, když má 233 milionů čínských uživatelů přístup k webu přes mobilní telefon.

Květiny před sídlem Googlu v Hongkongu
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo